giovedì 28 maggio 2020

Turul Italiei în 10 notiţe: bătrâni vindecaţi de Covid 19, fotbal, trotinete electrice, muzee şi aplicaţie pentru mers la plajă

Ştirile zilelor de 27 şi 28  mai 2020 din Italia. Pe cele mai importante le puteţi citi în presa naţională, dar eu v-am pregătit o selecţie personală. 

1- CULTURA - De pe data de 2 iunie, la Roma se redeschid muzeele gestionate de Primărie. Intrarea se va face doar pe bază de programare online, cu respectarea unor măsuri sanitare stricte. Inutil să vă spun, la intrare vizitatorilor li se va măsura temperatura (peste 37,5 grade fiind interzis accesul). Se intră cu bilet electronic, care se scanează la intrare. Masca e obligatorie. Fori Imperiali, Mercati di Traiano, Expoziţia despre Canova şi multe altele: totul în exclusivitate pentru cetăţenii unei Cetăţi Eterne fără turişti. Privilegiu unic. 

2- TROTINETE- Primarul Romei, Virginia Raggi, despre care am mai scris, a anunţat într-o scurtă ceremonie având ca fundal celebra Fontana di Trevi (fără turişti) că va pune la dispoziţia cetăţenilor 1000 de trotinete electrice pentru deplasari in centrul capitalei şi cateva cartiere (alese pe strânceană). Cum se folosesc? Simplu: se descarcă o aplicaţie, se localizează trotineta cea mai apropiată şi se introduce un cod pe mâner. Apoi, eşti liber să o foloseşti. Nu au lipsit atacurile în presă din partea opoziţiei: "Autobuzele sunt pline, micii antreprenori au pierderi enorme şi ea se gândeşte la trotinete?" Nu poţi mulţumi pe toată lumea. 

3- FOTBAL - nu urmăresc meciurile, dar trebuie spus musai şi faptul că cel
mai important semn (poate) că Italia se întoarce la normalitate este reînceperea campionatului de fotbal. Seria A va reîncepe din 20 iunie, pe 13 Cupa Italiei. Fanii sunt dezlănţuiţi, deja la balcoane au început să apară steaguri ale echipelor alături de tricolor, iar pe stradă vezi deja măşti cu simbolurile AS Roma sau ale altor echipe. Hashtag: Se reia Seria A. 

4. PERICOL Potrivit unui studiu, 70% din fumătorii italieni au declarat că în perioada pandemiei au fumat la fel şi mai mult decât de obicei. La Milano, unul din oraşele cele mai afectate de coronovirus, 7% din respondenţi au declarat că s-au apucat de fumat în ultimele luni. L-au numit "stress da lockdown".

5- TRANSPLANT unic în Europa: o echipă de medici din Milano a reuşit să salveze viaţa unui tânăr de 18 ani, bolnav de Covid 19, căruia i-au făcut un transplant de plămâni. Virusul i-a distrus ambii plămâni, iar doctorii au decis să încerce in extremis transplantul, primul de acest fel din Europa. 

6- TURISM - ISTAT (Institutul Naţional de Statistică din Italia) a anunţat că cele mai mari pierderi la nivelul încasărilor, ca urmare a crizei sanitare, le-a înregistrat sectorul turistic (-24,8%). Efectele măsurilor de carantină sunt comparabile ce cele înregistrate în timpul crizei din 2008/2009. 

7- LA MARE - încă de week-endul trecut, am început să văd pe facebook fotografii ale prietenilor care au mers la mare, pentru prima oară în acest sezon. Plaja cea mai apropiată şi frecventată de locuitorii Romei este la Ostia. Cum va funcţiona sezonul estival la Ostia? Autorităţile s-au gândit să lanseze o aplicaţie prin care cine doreşte să meargă la mare, să ştie dinainte dacă mai sunt locuri libere pe plaja publică. Dar câţi îşi vor instala aplicaţia? 

8- ÎNVINGĂTORI - am reţinut două poveşti din presă, cu trei bătrâni care au învins coronavirus. E vorba de un cuplu din Trento, Gabriele (94 ani) şi Lucia (82 de ani) care au sărbătorit 55 de ani de la căsătorie în reanimare. Ambii au avut coronavirus, dar au reuşit să se vindece şi şi-au reluat liniştiţi viaţa de dinainte (un reportaj simpatic de pe TG3 RAI).  

Apoi, la Segrate, oraşel de lângă Milano, primarul a anunţat pe Facebook vindecarea Pierinei, de 100 de ani. Zâmbitoare în patul de spital, salută împreună cu două asistente, cu semnul victoriei: o fotografie cât o mie de cuvinte. 


9- SCREENING serologic al populaţiei. Ministerul Sănătăţii a anunţat demararea unei testări pe scară largă a populaţiei. Un eşantion aleatoriu de 150.000 de persoane vor fi contactate de Crucea Roşie pentru a testare. Autorităţile au început să informeze populaţia: dacă primiţi un telefon de la numărul 065510, să ştiţi că e (chiar) Crucea Roşie şi că aţi fost selectat pentru testare. Testarea e gratuită. 

10 - ZBOR de stat pentru a salva o femeie însărcinată (emigrată) . O femeie de 34 de ani, însărcinată în luna a şaptea este internată în stare gravă la spitalul din Palermo. Venise în urmă cu două săptămâni din Anglia. Femeia, originară din Bangladesh, diagnosticată cu Covid 19, a calătorit pe ruta Londra - Roma - Palermo. Pentru a o salva, s-a organizat un zbor de stat pentru a aduce plasmă de la un spital din Pavia! 

Miruna Cajvaneanu, Roma, 28 mai 2020

1 commento:

  1. The theme of the sport is an journey into the paranormal world of historical 카지노사이트.online Egypt. Excellent graphics and superb designs combine nicely with the sound results to make a jazzy and thrilling sport. The sport also has the bonus characteristic which provides you an emblem chosen at random which acts as a type of joker during the lifetime of the bonus. Mr Green provides you whole control over your on line casino experience. Never spend greater than have the ability to|you probably can} afford, by setting your own guidelines and limits. We will monitor the little issues, so you'll be able to|you probably can} consideration to} the enjoyable and big wins.

    RispondiElimina