mercoledì 27 maggio 2020

Ambasada României la Roma cu privire la repatrieri: "A fost acordată prioritate cazurilor umanitare şi sociale"


În cadrul emisiunii noastre din 20 mai, unul din invitaţi a afirmat că nu ar fi existat destule informaţii în spaţiul public, din partea misiunilor diplomatice din două ţări europene, cu privire la zborurile de repatriere a cetăţenilor români. Acelaşi invitat a citat cazul Consulatului de la Catania, care nu ar fi dat informaţii transparente cu privire la un transport de persoane către România (cu autocarul). Am solicitat în acest sens un drept de replică Ambasadei României de la Roma, care ne-a trimis următoarele precizări. 


"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele:

Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersuri încă de la declanșarea crizei generate de pandemia de COVID-19 pentru sprijinirea și informarea cetățenilor români aflați în străinătate, inclusiv cu privire la facilitarea demersurilor de repatriere, cu respectarea măsurilor adoptate în acest context.

Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și cu Ministerul Afacerilor Interne, a facilitat revenirea în țară a peste 6.490 de cetățeni români care se aflau în străinătate cu titlu temporar (în calitate de turiști sau în tranzit), cetățeni români aflați în situații excepționale sau situații de urgență sau care nu aveau posibilități reale de prelungire a șederii pe teritoriul statelor în care se aflau. Astfel, din Republica Italiană au revenit în țară peste 1.420 de cetățeni români, prin intermediul a 12 curse aeriene organizate în perioada martie-mai 2020.

Referitor la organizarea unor zboruri de repatriere, precizăm că cele mai recente zboruri de repatriere din Republica Italiană au fost organizate în data de 26 mai, facilitându-se, astfel, revenirea cu bine în țară a 175 de cetățeni români.

În ceea ce privește informarea cu privire la zboruri, menționăm că realizarea acestora are caracter derogatoriu de la cadrul general stabilit pentru destinațiile din Republica Italiană sub regimul stării de alertă, fiind rezultatul unui efort constant al Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României în Republica Italiană, împreună cu oficiile consulare românești din Italia, pentru a facilita revenirea în țară a cetățenilor români. 

A fost acordată prioritate cazurilor umanitare și sociale ale cetățenilor români care au manifestat, la nivelul oficiilor consulare, necesitatea de a se întoarce în țară, în lipsa unei alternative reale de a-și continua șederea pe teritoriul Republicii Italiene.

Precizăm, de asemenea, că oficiul consular Catania a informat cetățenii români care au solicitat sprijin în vederea repatrierii despre alternativele disponibile pentru revenirea în țară (transport rutier, respectiv cursele aeriene de la Roma) și că la acest moment nu există alte solicitări de repatriere la nivelul Consulatului Catania.

Misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Italia continuă demersurile de asistență și protecție consulară și tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetățenilor români, efectuând demersuri pentru soluționarea fiecărei situații, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate în contextul actual. 

În măsura în care vor fi organizate noi curse aeriene, informațiile privind acestea vor fi puse la dispoziție în timp util cetățenilor români care au transmis solicitări misiunii diplomatice și oficiilor consulare ale României de pe teritoriul Italiei, cu privire la facilitarea revenirii în țară".

Nessun commento:

Posta un commento