martedì 26 maggio 2020

Turul Italiei în 10 notiţe

Ştirile zilei de 26 mai 2020 din Italia. Pe cele mai importante le puteţi citi în presa naţională, dar eu v-am pregătit o selecţie personală. 

1- ROMA: Cetăţenii care aruncă măşti sau mănuşi de plastic pe jos riscă o amendă de până la 500 de euro, a anunţat primarul Romei, Virginia Raggi, pe reţelele de socializare. Pe străzile capitalei deseori se găsesc măşti chirurgicale sau mănuşi aruncate la marginea drumului, lângă staţiile de metrou sa la ieşirea din supermarketuri. Dura lex, sed lex.

2- REGIUNI - de vineri, fiecare regiune italiană va primi un cod "de risc" coronavirus, calculat în baza mai multor factori. E un pas important care va permite circulaţia cetăţenilor dintr-o regiune în alta. Până acum, regiunile din sudul Italiei (Campania, Sicilia în primul rând) au adoptat o poziţie dura, prin care au cerut interzicerea circulaţiei pe teritoriul propriu a cetăţenilor care provin din regiunile din nord, cele mai afectate de criza sanitară. Turismul? Pe locuri, fiţi gata...

3- IMMUNI - e celebra aplicaţie pe celular de care se vorbeşte de mai multe săptămâni, prin care Italia se pregăteşte să identifice lanţurile de infecţie.Va fi lansată în trei regiuni: Liguria, Abruzzo şi Puglia şi nu e obligatorie. Ca să dea rezultate eficiente, ar fi necesar ca cel puţin 60% din populaţie să o instaleze. Vom trăi şi vom vedea.

4 - LA MOVIDA În week-endul trecut, presa din Italia a fost inundată de poze ale tinerilor (şi nu numai) din marile oraşe, care au petrecut până seara târziu pe terase sau pe străzi. Pierluigi Lopalco (unul din epidemiologii cei mai cunoscuţi din Peninsulă) a avertizat că efectele petrecerilor în stradă (numite în Italia "la movida") se vor putea vedea abia la mijlocul lunii iunie, când tinerii ar putea "transmite" virusul părinţilor. Cum îl creşti, aşa îl ai.

5- BIBLIOTECILE - Azi, la Roma, se deschid câteva din bibliotecile orăşeneşti, cu respectarea regulilor sanitare (măşti, mănuşi, dezinfectat la intrare, măsurarea temperaturii), anunţă Primăria Romei.  Se pot restitui cărţile şi lua altele cu împrumut, dar operaţiunile ar trebui să se facă pe baza unei programări. Cărţile împrumutate vor fi puse într-un fel de "carantină", pentru a exclude o eventuală transmisie a virusului. Sălile de lectură rămân închise. Cultura per tutti?

6- SALVINI a fost "salvat" de câţiva colegi în comisia pentru imunitate din Senat, care s-au abţinut la vot privind trimiterea la proces a fostului ministru de interne, acuzat că ar fi oprit debarcarea unor refugiaţi de pe nava Open Arms. O altfel de imunitate  pe timp de pandemie. Temporară, pentru că demersurile în Senat continuă.

7- ŞCOALA - Elevii din ultimul ciclu gimnazial şi liceal nu vor avea posibilitatea să se salute la sfârşit de an școlar, nici măcar în cadrul unei întâlniri în aer liber. Cererile unor politicieni, ale unor părinţi şi profesori au fost respinse de autorităţi, spre dezamăgirea tinerilor. Adio la adio.

8- BOCELLI şi AL BANO - Gafa lui Al Bano la televizor: a declarat că omul a reuşit să scape de dinozauri, deci cu siguranţă va fi capabil să scape de un "viermişor de coronavirus". La polul opus, Andrea Bocelli a anunţat că el, împreună cu familia, a avut Covid 19  într-o formă uşoară. Odată vindecat, s-a prezentat la spital să doneze plasmă, pentru a-i ajuta pe alţi bolnavi.

9- A făcut mare vâlvă ideea unui politician de a înfiinţa patrule de "asistenţi civici" care să menţină ordinea pe străzi şi să asigure respectarea măsurilor sanitare de siguranţă. Unii din ei ar fi putut fi selectaţi printre cetăţenii fără loc de muncă, aflaţi în situaţii precare, care au "reditto di cittadinanza". Între timp, s-a aflat că organele de poliţie au făcut 14 milioane de controale în contextul pandemiei. Asistaţi asistenţi.

10- Tot mai multe companii aeriene şi-au anunţat reluarea zborurilor. Ultima din ele, Easy Jet, care a anunţat reactivarea rutelor către destinaţii de vacanţă în Sicilia, Campania, Sardinia. Dar şi la Milano. Va fi de ajuns pentru relansarea turismului?

Miruna Cajvaneanu, Roma, 26/05/2020

Nessun commento:

Posta un commento