martedì 9 giugno 2020

Turul Italiei în 10 notiţe: aplicaţia Immuni, sfârşit de şcoală, smart working, plaje, ajutoare pentru export

Ştirile zilelor de 8 şi 9 iunie 2020 din Italia. Pe cele mai importante le puteţi citi în presa naţională, dar eu v-am pregătit o selecţie personală. 

1. IMMUNI - De ieri, aplicaţia "Immuni", care ajută la identificarera rapidă a lanţurilor de infecţie în cazul unui contact cu o persoană pozitivă la coronavirus, este funcţională în patru regiuni italiene: Abruzzo, Liguria, Marche şi Puglia. A fost descărcată deja de peste 1.150.000 de persoane. Din 15 iunie, va fi activă pe întreg teritoriul italian. Descărcarea aplicaţiei se face pe bază voluntară. Matteo Salvini, ex ministru de interne, a declarat că nu va descărca nimic fără o garanţie a protecţiei datelor sensibile. Societatea care a realizat aplicaţia ar avea, potrivit lui Salvini, un investitor cu sediul la Hong Kong. De menţionat că aplicaţia a primit ok-ul din partea Autorităţii pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia. 


2. Gavettoni virtuali - În fiecare an, sfârşitul şcolii în Italia e marcat de un ritual special: jocurile cu apă, numite "gavettoni". Elevii se întâlnesc în curtea şcolii sau într-un parc apropiat şi, înarmaţi cu sticle de plastic, baloane sau chiar pistoale de jucărie umplute cu apă, pornesc o bătălie aprigă. Între râsete şi lupte  pe echipe, bătălia se termină când toate tricourile, pantalonii şi chiar ghiozdanele sunt îmbibate cu apă. 

Ieri s-a încheiat anul şcolar şi tradiţia a fost întreruptă. Colegii s-au salutat într-o întâlnire online, alţii şi-au dat întâlnire în parc, unde să se vadă şi să se salute "la distanţă". Multe mame au fost mai liniştite: niciun pericol pentru o răceală de la tricourile ude. 

3. Cash sau Card? Un cotidian din Italia a tras un semnal "de alarmă": "vor să pună taxă pe banii lichizi" se citeşte în titlu. Ce s-a întâmplat? Comitetul tehnic numit de guvern să examineze soluţii pentru a reduce posibilitatea de infecţie a pregătit un document - raport în care se propune încurajarea plăţilor electronice şi sancţionarea firmelor care nu au aparate pentru plata cu cardul. În timp ce mulţi turişti care vin în Peninsulă se plâng că nu pot folosi carduri pentru numeroase plăţi, unii politicieni italieni critică propunerile afirmând că "aşa vrea Statul să ne controleze". Dar, ca de obicei, de la o propunere până la concretizare, în Italia e cale lungă. 

4. Bilanţ COVID Continuă veştile (destul de bune) legate de evoluţia pandemiei în Italia. 7 regiuni au avut zero  cazuri noi, dar în fiecare zi se înregistrează şi zeci de decese (65 datele din 8 iunie) şi sute de cazuri noi (280 pe 8 iunie).

5. Trotinete şi accidente. Vorbeam în ultima rubrica despre încurajarea folosirii bicicletelor şi trotinetelor ca mijloace de transport alternativ în marile oraşe. Nu lipsesc însă accidentele. La Roma, un tânăr de 15 ani care se deplasa cu o trotinetă electronică a rănit o trecătoare chiar în centrul istoric, iar la Padova un bărbat căruia îi fusese retras permisul a făcut accident, tot cu trotineta electronică. Conducea în stare de ebrietate. La noi mijloace de transport, ar trebui introduse şi noi reguli de circulaţie. 

6. Smart working Noul decret "Rilancio", care reglementează etapa a treia de relaxare a măsurilor anti Covid, păstrează recomandările legate de folosirea la maxim a modalităţilor de lucru de acasă. Administraţia Publică se va adapta şi ea noilor reguli, prin reducerea la minim a numărului de angajaţi chemaţi la birou, prin adoptarea de programe de formare profesională sau prin reglementarea programului de lucru, în aşa fel încât să angajaţii să nu fie solicitaţi în afara orelor prevăzute în contracte. Potrivit estimărilor, 8 milioane de italieni au lucrat de acasă în ultimele luni.

7. REGULI LA PLAJĂ Institutul de sănătate publică a publicat regulile necesare pentru începerea sezonului estival în sigurantă. Printre reguli: progamări online, menţinerea distanţei, controlarea temperaturii la accesul pe plajă, dezinfectarea spaţiilor în comun, a toaletelor, a umbrelelor şi şezlongurilor, purtarea de mască în spaţiile comune, interzicerea sporturilor de echipă care prevăd contact personal, interzicerea petrecerilor şi concertelor în timpul cărora nu se poate garanta menţinerea distanţelor. În apă se va menţine distanţa interpersonală, deşi, potrivit autorităţilor, riscul de infecţie în apă e minim. 

8. "Pact pentru export" - ministrul de externe Di Maio a anunţat un plan amplu de ajutorare a economiei italiene prin încurajarea exporturilor. La proiect colaborează şase miniştri şi vor fi puse la dispoziţie fonduri de până la 1,4 miliarde de euro. Unul din pilaştri este promovarea conceptului şi produselor "Made in Italy".

9. TEST GRATUIT- Mulţi italieni care au fost selecţionaţi aleatoriu pentru a fi supuşi unui test serologic gratuit de depistare a anticorpilor coronavirus, refuză să se prezinte la analize. Motivul? În cazul în care se descoperă că o persoană are anticorpi, ea trebuie să stea în izolare până când află dacă este pozitivă şi la testul Covid. Pe de altă parte, mai sunt şi italienii care plătesc 60, 70 de euro în sistemul privat pentur a afla dacă au avut sau nu virusul. 

10. Muzeele Vaticanului, gratuite pentru personalul medical În perioada 8-13 iunie 2020, medicii și personalul sanitar de la structurile spitalicești din Italia au acces gratuit la Muzeele Vaticanului și la Grădinile Pontificale de la Castel Gandolfo, informează Radio Vatican. Biletul gratuit se eliberează pe baza unei legitimații de recunoaștere personală, iar oferta este extinsă la un singur însoțitor. Accesul gratuit reprezintă un gest, cu siguranță, modest, dar plin de recunoștință față de cei care, cu spirit de abnegație și mari sacrificii personale, s-au îngrijit și continuă să se îngrijească de bolnavii afectați de Covid-19. Detalii AICI.


Miruna Cajvaneanu, Roma, 9 iunie 2020

Nessun commento:

Posta un commento