lunedì 15 giugno 2020

Turul Italiei în 10 notiţe/ Cele 4 categorii de asimptomatici, vaccin, mănuşi, BAC în pandemie, regiuni "Covid free"

Ştirile zilelor de 14 şi 15 iunie 2020 din Italia. Pe cele mai importante le puteţi citi în presa naţională, dar eu v-am pregătit o selecţie personală. 


(Miruna Cajvaneanu, Roma, 15 iunie 2020)

1- IMMUNI – azi mi-am instalat şi eu aplicaţia „Immuni”, cea care ar trebui să ne avertizeze dacă intrăm în contact cu o persoană infectată (confirmată) cu coronavirus. Nu a mers de la început instalarea, a trebuit să fac mai întâi update la Iphone. Apoi, totul a decurs relativ simplu. Cum funcţionează: la început, selectezi regiunea de reşedinţă din Italia, apoi eşti informat cu privire la protejarea datelor cu caracter personal. Practic, prin conexiunea bluetooth a telefonului, se face un schimb de date cu persoanele cu care intri în contact mai mult de 15 minute, la o distanţă inferioară de 2 m.  Mai bine zis, nu cu toate persoanele, ci doar utilizatorii care au şi ei instalată aplicaţia. Dacă unul din utilizatori are covid, poate (atenţie, nu e obligat) să activeze un cod prin care toţi contacţii săi din cele 14 zile anterioare să fie avertizaţi că au avut de-a face cu o persoană infectată. Pentru ca aplicaţia să funcţioneze, e evident că: 1-  ar trebui să fie instalată de un număr cât mai mare de persoane, care 2- în acelaşi timp să fie de acord să ofere autorităţilor codul de deblocare a avertizărilor.

2- Statuia lui Montanelli – în ultimele zile, unul din subiectele cele mai fierbinţi din Peninsulă a fost cel al vandalizării statuii lui Indro Montanelli de la Milano. Considerat unul din cei mai importanţi jurnalişti pe care i-a avut Italia ( a scris timp de 40 de ani pentru „Corriere della Sera”). Născut în 1909, a fost activ pe frontul italian în Eritreea, unde a avut o relaţie cu o fată de 12 ani, cumpărată de la tatăl ei. Montanelli a vorbit despre acea „achiziţie”, urmată de o căsătorie temporară, ca fiind „un obicei” al militarilor italieni. Pe fondul manifestaţiilor antirasiste din ultimele zile, statuia lui Montanelli a fost de mai multe ori vandalizată, ultima oară de un grup de stundenţi. Au urmat numeroase intervenţii pe tema statuii, dezbateri pro şi contra în rândul politicienilor şi jurnaliştilor. Deocamdată, statuia a fost „împachetată” în folie de plastic de către autorităţi, pentru a evita ulterioare „atacuri”.

3- Şedinţă de consiliu în costum de baie – Un tânăr politician local din Bologna s-a prezentat la şedinţa de consiliu în costum de baie, direct de pe plajă. Regulamentul, pe timp de pandemie, prevede şi participarea online a membrilor consiliilor. Online, dar nu chiar de pe malul mării.

4- Regiuni Covid free – pe 14 iunie,  8 regiuni din Italia nu au înregistrat noi cazuri de infecţie cu coronavirus. La polul opus se află în continuare regiunea Lombardia, care are cel mai mare număr de noi cazuri – peste 85% din totalul naţional.

5- 4 categorii de asimptomatici medicul italian Matteo Bassetti a invitat OMS să fie mai precaută atunci când lansează afirmaţii legate de asimptomatici.  Există patru categorii de asimptomatici, spune Bassetti: asimptomaticii care vor rămâne ca atare și care sunt purtători sănătoși ai virusului; aceştia ar dispune de o încărcătură virală (viremie) scăzută și, prin urmare, au o probabilitate scăzută de răspândire a virusului. A doua categorie este cea a asimptomaticilor care urmează să dezvolte simptome, sunt în fază de incubaţie, iar această categorie ar avea o viremie mai mare, deci cu o probabilitate mai mare de a fi contagioaşi. A treia categorie este cea a simptomaticilor cu forme uşoare ale bolii, deci cu simptome care pot trece uşot neobservate, care ar avea o încărcătură virală şi mai mare. În sfârşita patra categorie este cea a celor care „nu mai au simptome” deci a a celor care și-au revenit și care, după două testări negative revin la un test pozitiv. Ei bine, aceștia au probabil o viremie foarte mică sau chiar zero și nu sunt capabili să transmită infecția.

6- Vaccinul de la Oxford – Ministrul Sănătăţii Roberto Speranza, a declarat victorios că Italia face parte din grupul celor patru ţări europene care au pregătit achiziţia a 400 milioane de doze de vaccin, produs la Oxford şi aflat în fază de testare. Dozele vor ajunge în peninsulă la toamnă, dar probabil că se va demara o campanie de vaccinare abia la sfârşitul lui 2020 sau începutul lui 2021. Vaccinul ar urma să fie gratuit şi distribuit prin reţeaua  statală (deci nu va putea fi achiziţionat în farmacii). Primele categorii de persoane care vor fi vaccinate vor fi operatorii sanitari şi bătrânii (cei cu vârsta peste 65 de ani).

7- Schimbările populaţiei - cum i-a schimbat carantina pe italieni? Potrivit unui articol publicat de "Corriere della Sera", în cele 100 de zile care au trecut de la intrarea în lockdown, italienii au devenit mai disciplinaţi, mai patrioţi, au învăţat să folosească mai bine noile tehnologii dar, pe de altă parte, a crescut angoasa şi sentimentul de teamă şi a crescut şi nivelul de „ignoranţă”, având în vedere că s-au pierdut luni întregi de şcoală ş nu toţi elevii au avut acces la forme de învăţământ la distanţă.

8- Tratamente de frumuseţe - cadou  pentru personalul medical Mi-a atras atenţia o campanie publicitară a unei firme de produse cosmetice, care oferă un tratament de înfrumuseţare gratuit persoanelor – mai ales femeilor – care lucrează în sistemul sanitar!

9- Bacul în pandemie Jumătate de milion de elevi se pregătesc să dea Bac-ul, începând de pe 17 iunie. În locul unui examen cu mai multe probe, elevii italieni vor avea de trecut o singură probă orală, care va dura maxim o oră. În faţa unei comisii formată din profesori ai şcolii, cu un preşedinte extern, fiecare elev va expune o lucrare proprie, în funcţie de profil, apoi va urma o analiză de text care va cuprinde trimiteri la mai multe materii. În sfârşit, ultma parte a examenului cuprinde întrebări legate de constituţie (educaţie civică). Încep să circule deja meme pe Twitter.
10- Mănuşi? Mai bine spălat pe mâini – În regiunea Lazio au intrat în vigoare noi norme de siguranţă. Astfel, noile indicaţii prevăd abandonarea mănuşilor de unică folosinţă ca metodă de prevenire a infecţiilor, inclusiv în supermarketuri. Cetăţenii sunt invitaţi astfel să se spele des pe mâini şi să folosească dezinfectante instalate în toate localurile publice. Doar în regiunea Lazio se pare că se adună 13.000 de kilograme de gunoaie, mai precis mănuşi şi măşti (în etapa a doua a pandemiei).

Nessun commento:

Posta un commento