giovedì 18 giugno 2020

10 obiceiuri ale italienilor pe timp de carantină

Obligația de a rămâne în casă, ca măsură de prevenire a pandemiei a avut un impact puternic asupra italienilor, care şi-au adaptat modul de viaţă la noile standarde impuse de lockdown.

Potrivit unui studiu realizat pe baza datelor furnizate de Institutul Italian de Statistică, 98,3% din populație a reușit să se dedice activităților specifice timpului liber, 76,9% au desfășurat activități diferite în cadrul familiei (curățenie în casă, îngrijirea altor membri ai familei.). Doar 28% au ieșit din casă din diverse motive (mers pe jos, mers la muncă, cumpărături). 16,7% din populație a muncit și a studiat 8% (ponderea a crescut la 61,9% în rândul studenților cu vârsta peste 18 ani).

Iată 10 aspecte din viaţa italienilor care s-au schimbat în timpul carantinei.

1- Ora de trezire: O treime dintre cetățeni s-a trezit mai târziu decât înainte de lockdown și o cincime a dormit mai mult. Mai ales bărbații, comparativ cu femeile, au profitat de ocazia de a se odihni mai mult (23% față de 17,6%).

2- Mesele, o ocazie de a sta împreună: În ceea ce privește mesele principale ale zilei, chiar dacă mai mult de două treimi dintre respondenți nu au constatat modificări în timpul petrecut la masă, mai mult de un cetățean din patru (27%) consideră că şi-a dedicat mai mult timp să servească micul dejun, prânzul sau cina. Mesele au devenit astfel momente privilegiate de petrecere a timpului împreună cu familia. Un sfert din populație a spus că a mâncat mai multă mâncare: cei mai tineri au fost cei care au mâncat mai mult (39,5%).


3- Îngrijire personală  Situație similară în ceea ce privește îngrijirea personală (spălare, pieptănare, machiaj etc.), deşi s-a stat în casă şi au lipsit o ocaziile de socializare. 20% dintre respondenți au petrecut mai mult timp pentur a se îngriji: ponderea este, evident, mai mare în rândul femeilor (23,6%) decât bărbaților (16,2%).

4- Mai mult timp în bucătărie: Printre activitățile de muncă în familie, pregătirea mesei a implicat 63,6% dintre cetățeni (82,9% dintre femei, 42,9% dintre bărbați). O treime dintre respondenți au spus că au petrecut mai mult timp pentru a găsi şi experimenta rețete noi.

5 - Curăţenie în case: Activitățile de curățenie  au fost desfășurate de mai mult de unul din doi cetățeni (54,4%).

6 - Cumpăruri reduse drastic - Puţin peste un procent de un cetățean din 10 a declarat că a ieşit pentru a face cumpărături.

7 - Îngrijirea copiilor - a crescut timpul dedicat fiilor pentru 67,2% dintre respondenţi.

8 - Munca de acasă: În prima etapă a situației de urgență Covid-19, au lucrat aproximativ 8 milioane și 400 de mii de italieni: mai puțin de doi din zece. 44,0% dintre cei care au lucrat au făcut-o de acasă. Conexiunea la internet ca instrument de lucru a fost utilizată de aproape toți lucrătorii casnici (95,8%). Timpul de muncă a rămas neschimbat comparativ cu o zi similară în perioada pre covid pentru 60,2% din totalul celor care au lucrat, pentru 26% a fost mai redus, și 13,7% au declarat că au lucrat mai mult stând acasă.


9 - Televizorul, partener de carantină Întrebaţi cum ţi-au petrecut timpul liber,  (93,6%) au spsu că s-au uitat la Tv sau au ascultat posturi de radio,  62,9% și-au auzit rudele la telefon sau prin video apel. Lectura (cărți, reviste, ziare) ocupă locul trei în rândul activităților de petrecere a timpului liber, cărora li s-au dedicat  62,6% din respondenţi.  Pe locul patru se situează activităţile sportive (22,7%)
 în casă sau lângă locuinţă, doar 7,3% dintre cei intervievaţi declară că au desfășurat activitate fizică în aer liber, departe de locuinţă.

10 - Pâine, pizza, dulciuri homemade - 53% din populația în vârstă de minim 18 ani  s-a dedicat pregătirii pâinii, pizza, deserturilor în casă, ponderea femeilor fiind de 69,6%. 42,1% din cei intervievaţi au declarat că au gătit pâine sau dulciuri cel puțin o dată pe săptămână în timpul carantinei.  Alte activităţi privilegiate: 41% s-a ocupat de întreținerea casei, aproape o treime de grădinărit, 17,3% au cusut, brodat sau tricotat, 12,8% s-au dedicat restaurării de mobilă sau obiecte pentru locuință, 42,2% s-au dedicat muzicii, 24,6% -  jocului, ascultării de muzică sau artelor figurative (desen, pictură sculptură ).
(Traducere şi elaborare: Miruna Cajvaneanu)

Nessun commento:

Posta un commento