sabato 29 luglio 2023

Ministrul italian Raffaele Fitto, declarații pentru RoZoom Press despre criza în Ucraina și românii din Italia în contextul alegerilor europene


Institutul Afaceri Internaționale (Istituto Affari Internazionali IAI), unul din principalele think tank-uri din Italia, a organizat pe 18 iulie la Roma conferința "Reforme europene si prioritățile Italiei" în prezența lui Raffaele Fitto, Ministrul pentru Afaceri Europene, Politicii de Coeziune si PNRR. 

În cadrul intervenției sale, ministrul Fitto a punctat pe relația dintre Italia și țările din nordul Africii, în contextul în care, cu câteva zile înainte premierul Meloni a fost prezentă împreună cu Ursula Von der Leyen în Tunisia, unde a fost semnat un Memorandum, un parteneriat strategic, între UE și statul nord african. Acordul prevede cinci piloni de colaborare: asistență macrofinanciară, relații economice, cooperare energetică, migrație, contacte între persoane.

După intervenția sa, ministrul Raffaele Fitto a acordat un interviu pentru RoZoom Press. 

Miruna Căjvăneanu (RoZoom Press): Ați accentuat în discursul dumneavoastră întărirea colaborării cu state din Africa, în special pe două direcții, energie și criză migratorie. Orientarea către Africa de Nord este un semnal că se preconizează un conflict de lungă durată la granița de est și căutarea unui nou echilibru în contextul crizei din Ucraina?

Ministrul Raffaele Fitto: Cu siguranță avem o criză care nu se poate "citi" acum în ceea ce privește durata. E un război, deci nu putem să determinăm acest lucru (sfârșitul, n.red.). În ceea ce privește zona (Africa, n.red.), nu e legat doar de situația actuală, ci avem o exigență de a dezvolta această piață, unde Europa riscă să fie absentă în Africa, ceea ce ar fi o eroare gravă, pentru că e în creștere prezența altor actori. Deci există necesitatea de a recupera teren, iar Italia o face, premierul Meloni o vede ca pe o prioritate pe care o duce înainte, reprezintă una din acțiunile fundamentale ale guvernului nostru. Acordul de duminică (13 iulie, n.red.) din Tunisia sintetizează foarte bine acest lucru".

Miruna Căjvăneanu (RoZoom Press): Deci, revenind, nu preconizați o terminare a conflictului în Ucraina în scurt timp...

Ministrul Raffaele Fitto: Desigur ar fi de dorit să se termine imediat, dar e nevoie de o sferă de cristal pentru a ști ce se va întâmpla, nu depinde de noi. 

Miruna Căjvăneanu (RoZoom Press): Anul viitor vor avea loc alegeri europene. În Italia trăiește o comunitate importantă de români, peste un milion. Este vorba de cetățeni europeni mobili, care au (pe hârtie) drept de vot la alegerile europene, chiar și pentru a vota în Italia. Ar fi oportună în acest sens o consolidare a noțiunii de "cetățenie europeană", din punctul de vedere al participării?

Ministrul Raffaele Fitto: Acest lucru îl vom vedea în baza regulilor. Comunitatea de români este cu siguranță una în absolut numeroasă, deci din partea guvernului există o atenție maximă față de această comunitate.



Scopul Conferinței a fost acela de a atrage atenția guvernului italian asupra unor propuneri de prezentat in cadrul negocierilor europene privind dosare de interes national prioritar. 

Tematicile abordate au fost sintetizate în câteva direcții de acțiune: Pactul de Stabilitate și viitorul zonei euro, securitatea energetica si noile surse de aprovizionare naționale și europene, precum si gestionarea fluxurilor migratorii și politicile de azil.

În cadrul Conferinței au mai intervenit: Ferdinando Nelli Feroci, președinte IAI,  Ettore Greco, vicepreședinte și responsabil cercetare IAI, Pier Paolo Raimondi și  Selin Okyay cercetători, Nicola Verola, director în cadrul MAE italian, Federico Boschi, director de departament la Ministerul Mediului,  Andrea Vitolo, consilier în cadrul cabinetului Consiliului de Miniștri. Întâlnirea a fost moderată de Nicoletta Pirozzi, responsabil Relații Internaționale IAI.




Nessun commento:

Posta un commento