giovedì 6 luglio 2023

VIDEO: Nicu Covaci, pentru prima oară la Roma, la prezentarea filmului "Phoenix Povestea": "Mă simt ca în paradis"



Cultura doboară toate frontierele și unește spiritele. Prin proiecția filmului
Phoenix Povestea”, care a avut loc duminică, 2 iulie, la Roma, s-au creat punți între oameni, punți între culturi, punți între generații și peste timp!


Evenimentul de marcă, găzduit și organizat la Villa Fornarola de Asociația “Villaggio Romeno” din Pavona l-a avut ca protagonist pe fondatorul formației, Nicu Covaci, însoțit de regizorul Cristian Radu Nema și de producătorul Bianca Beatrice Michi. Proiecția a fost singura etapă italiană a unui turneu internațional care a ajuns înainte la Chișinău, Paris, Londra și Madrid și a beneficiat de Patronajul Ambasadei României în Italia, al Accademiei di Romania la Roma și al Primăriilor din localitățile italiene Albano Laziale și Castel Gandolfo.



Filmul spune povestea trupei, așa cum au trăit-o români din trei generații, și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Documentarul conține imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video.


Iată și impresiile protagoniștilor, cu ocazia etapei italiene a turneului:


Nicu Covaci: “Sunt pentru prima oară la Roma și mă simt aici ca în paradis, ca în cer! Acest film, care construiește un pod peste timp, la 60 de ani de Phoenix, trezește emoții. Am văzut oameni cu lacrimi în ochi, oameni care mă luau în brațe și nu îmi mai dădeau drumul și recunosc și apreciez forța și curajul celor care l-au produs, Radu Nema a făcut un gest nemaipomenit. Românilor care au plecat în străinătate le spun să nu uite de unde au plecat, cine sunt și să rămână drepți. Să nu uităm că suntem români, să fim mândri că suntem români. Românilor din Italia le spun să se bucure că sunt în paradis, să respecte acest lucru să să facă ce pot ei mai bine!”



Cristian Radu Nema: “Publicul a arătat că mesajul filmului a ajuns acolo unde trebuia să ajungă, atât în ceea ce privește fenomenul muzical Phoenix, cât și actul cinematografic. Emoțiile din privirile oamenilor au vorbit de la sine. La Roma am avut un public special, s-a vorbit în română, italiană, germană, ceea ce a subliniat universalitatea acestui fenomen. A fost un public cu persoane de toate vârstele, cu mulți adolescenți, tineri, fără diferențieri. Tot atașamentul meu față de trupă, față de fenomenul Phoenix, s-a tradus într-o documentare atipică, astfel încât documentarul era acolo, gata, așteptând doar să fie realizat”.


Numeroase au fost oficialitățile prezente la eveniment: Raluca Eclemea, consilier la Ambasada României în Italia, pr. Eduard Dascălu, în reprezentanța PS Atanasie de Bogdania, de la Episcopia Ortodoxă a României în Italia, Tiziano Mariani, responsabil Activități productive și consilier al Primăriei din Castel Gandolfo, Emanuela Cerini, consilier în aceeași instituție, Umberto Gambucci, consilier în Primăria Albano Laziale, pr. Daniel Surubaru, de la parohia ortodoxă românească din Pavona. 


Atmosfera creată la Villa Fornarola prin vizionarea filmului, prin intensitatea scenelor și bogăția momentelor muzicale, a fost una cu totul specială. Românii care au crescut cu Phoenix, au avut ocazia să retrăiască momente din studenție cu lacrimi în ochi, iar tinerii care au cunoscut melodiile formației abia aici, în Italia, au descoperit cât de actuală e muzica și cât de modern e mesajul formației.


După proiecție, Nicu Covaci, regizorul Cristian Radu Nema și producătorul Bianca Beatrice Michi au intrat în contact direct cu publicul, creându-se o sinergie rară. 


Una din surprizele serii a fost prezența lui Mark Cyril, chitarist și fondator al trupei italiene heavy metal Tothem, care a cântat în urmă cu câțiva ani, la București, împreună cu Phoenix melodii din repertoriul celebru al formației. La fel de binevenită a fost și prezența lui Dan Chebac, folkist renumit, fost membru în primii ani ai Cenaclului Flacăra, stabilit de mulți ani în Peninsulă, unde își continuă cu succes cariera muzicală. 


Proiecția a debutat cu melodia"Andrii Popa", interpretată cu brio de copiii care frecventează atelierele de limba română "Școală după Școală" de la Villaggio Romeno. 


Seara de cinema cu “Phoenix Povestea” a fost un adevărat triumf, reușind să aducă împreună fanii trupei și să le ofere o călătorie nostalgică și emoționantă prin istoria muzicii rock românești. Succesul evenimentului a confirmat încă o dată influența și impactul durabil pe care Phoenix le-au avut asupra culturii muzicale din țară.


“A fost o întâlnire cu o legenda muzicii rock, emoție în forma pură. 

Odată cu vizionarea filmului pot spune că am completat tabloul informațiilor despre ceea ce a însemnat și înseamnă trupa Pheonix. O legendă de peste 60 de ani de spectacole, de cântece - mesagere ale dorinței de libertate. După mai bine de 17 ani departe de țară, am avut onoarea să îmi odihnesc inima în brațele marelui Nicu Covaci”, a povestit Maricica Lăcrămioara Niță, scriitoare româncă stabilită în Italia.


Gazda și organizatorul seratei minunate, Luciana Ludușan, președinta Asociației “Villaggio Romeno” a mulțumit oficialităților prezente și tuturor celor prezenți și și-a exprimat dorința ca seria evenimentelor cu și despre Phoenix să continue în Italia cu un viitor concert. 







Din echipa de coordonare și pregătire a evenimentului au mai făcut parte: Laura Coconea (ideator, responsabil subtitrare în limba italiană), MIruna Cajvaneanu (comunicare, Birou de presă), Andrei Murariu- Asociația AIR (responsabil proiecție), Costel Mihalache (Sonorizare) precum și voluntarii Asociației "Villaggio Romeno" și staff-ul Luciana Ludusan Events, partener oficial. 

Parteneri: UPFAR - ARGOA, Uniunea Cineaștilor România

Parteneri media: Agerpres, RFI, RoZoom Press

FOTO: Stanislav Vieru

Nessun commento:

Posta un commento