lunedì 12 giugno 2023

Elevi talentați din Iași, premiați la Roma


Pe 7 și 8 iunie 2023 Muzeul Nena din Roma a găzduit  o expoziție de pictură și sculptură a elevilor Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Expoziția, inclusă în proiectul L'Arcobaleno dell'Amicizia „Curcubeul Prieteniei”, a fost organizată de Asociația Alianța Românilor – secțiunea Roma în colaborare cu asociația „Nuovo Fidia”, Muzeul Nena din capitala Italiei, sub patronajul Accademiei di Romania din Roma, reprezentată la eveniment de Oana Bosca Mălin, vicedirector.

În sălile Muzeului au fost expuse operele de artă ale elevilor din Iași, realizate cu diferite tehnici, care au avut ca temă arhitectura celui mai cunoscut oraș din Moldova. 

Oaspeții din România au fost însoțiți de profesorii coordonatori Simona Elena Amitroaiei, Maria Morteci și Raluca Adamescu.

Alături de elevii români, în decursul celor două serate, s-au prezentat în fața publicului și elevi italieni, care au oferit momente muzicale de excepție, interpretând la pian compoziții de Chopin,  Rachmaninov, dar și piese moderne. La proiect au aderat și două clase din cadrul Liceului de artă  „Enzo Rossi” din Roma, coordonate de prof. Lucia Lo Buono (sculptură).Un public numeros și iubitor de artă a aplaudat și susținut tinerele talente din cele două țări, iar participanții au avut ocazia să voteze operele preferate. 

Pe 8 iunie a avut loc și premierea câștigătorilor. Opera cea mai votată a fost a Clarei Ciubotariu. Toți participanții au primit din partea organizatorilor câte o creație a sculptorului Alfiero Nena, o medalie cu o valoarea artistică deosebită, reprezentând, fiecare, un monument diferit al Romei. 

Medaliile și diplomele au fost înmânate de Francesca Nena, sora sculptorului al cărui nume îl poartă și Muzeul care a găzduit expoziția. Proiectul Arcobaleno dell'amicizia/ Curcubeul prieteniei a reunit elevi ai Colegiului Național de Arta ”Octav Băncilă” din Iași care au avut până în prezent rezultate deosebite în cadrul concursurilor școlare de specialitate, la nivel național și internațional.

Au fost expuse lucrări de pictură și grafică în care se poate vedea ca punct de pornire o imagine emblemă a orașului, respectiv Palatul Culturii, un edificiu simbolic ridicat la începutul secolului XX într-o fericită îmbinare de stiluri: neogotic, romantic si neobaroc, potrivit gustului epocii.  

Expoziția surprinde diverse ipostaze pe care le-a avut Palatul Culturii pe parcursul istoriei sale, ilustrând modificări ale împrejurimilor, dar si ale propriului aspect, toate acestea însă fiind folosite doar ca trimiteri și in acelasi timp ca pretext pentru crearea unor lucrări originale. 

Același aspect poate fi observat și în lucrările de ceramică și sculptură, care explorează direcții din zona tradițională a tehnicilor artistice consacrate ale turnării în ipsos si arderii argilei pe de o parte, iar pe de alta propun forme de expresie actuale, tinerii artiști folosindu-se de materiale neconvenționale, precum hârtia, plasticul sau materialele textile.Asociația Alianța Românilor – secțiunea Roma revine astfel în 2023 cu o nouă ediție a proiectului de succes  „Curcubeul prieteniei/Curcubeul prieteniei”, care a luat naștere în 2017, la inițiativa scriitoarei Lăcrămioara Maricica Niță, cu sprijinul Comunității Sant’Egidio din Tor Bella Monaca. 

Lăcrămioara Niță are o bogată activitate de voluntariat ca educatoare, organizând ateliere multiculturale pentru copii, având ca scop educația și de formarea lor prin proiecte recreative, sociale, culturale.

Rozoom Press a fost partener media al evenimentului cultural care i-a avut ca protagoniști, alături de elevii din România, pe alți talentați elevi și studenți italieni. Miruna Cajvaneanu, fondator Rozoom Press, a participat la vernisajul expoziției, felicitând tinerii talentați, deopotrivă români și italieni și invitându-i pe elevii din Peninsulă să viziteze România și orașul Iași, un oraș cu o istorie demnă de a fi cunoscută și cu viață culturală bogată. 

Manageri de proiect:
Lăcrămioara Maricica Niță de la departamentul de cultură a Alianței Românilor - inițiatoarea proiectului și Mihaela Taranciuc - președinte al secției romane a Asociației „Alianța Românilor”. 

La realizarea proiectului o contribuție importantă a fost adusă și de jurnalistul italian Federico Carabetta, căruia organizatorii i-au mulțumit pentru implicare. 

Nessun commento:

Posta un commento