Prof. Timothy Garton Ash a acordat un interviu video pentru RoZoom Press în data de 4 mai 2023, în cadrul Conferinței „Starea Uniunii” de la Florența - #Sou2023, la finalul panelului „Fragmentarea, dezordinea și reconstrucția rolului global al Europei”.
Miruna Cajvaneanu - Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați adus un pic de viață în timpul ultimei dezbateri (din cadrul Conferinței The State of The Union 2023, n.red) și pentru unele provocări despre care ați vorbit: un decalaj în ceea ce privește Uniunea Europeană, între a face și a predica. Aș dori să vă întreb despre alte două decalaje: între lumea academică și politicienii europeni și al doilea între cetățenii europeni pe de o parte și sistemul UE, instituțiile europene, de cealaltă parte.
Prof. Timothy Garton Ash: Așadar, cred că este foarte important într-o democrație să avem o separare netă a rolurilor. Politicienii nu sunt lobbyști pentru unele mari afaceri obscure, jurnaliștii nu lucrează de fapt pentru partidele politice, pentru think - tankuri, iar cercetătorii din domeniul medical nu lucrează pentru companiile farmaceutice.
Deci, există neapărat o tensiune interesantă între ceea ce eu numesc “profesii care caută adevărul”, adică din mediul academic și jurnalistic și lumea politicii. Asta mi-ar plăcea să văd (și cred că văd) la un eveniment ca acesta. Este o provocare venită de la intelectuali către politicieni și către factorii de decizie politică.
Și această provocare funcționează? Ați văzut rezultatele în ultimii ani?
Sper! Nu sunt sigur că am fost suficient de provocatori pentru politicieni. Dar una dintre marile provocări este tocmai tensiunea despre care vorbeam, aspirația noastră de a fi universaliști, exponenți ai iluminismului universal și realitatea clară a diferențelor mari dintre a fi înăuntrul și în afara Uniunii Europene.
S-a vorbit despre un set de valori.. Există niște valori pe care le are Europa și celelalte părți ale lumii, nu?
Cred că nu ar trebui să vorbim despre valorile europene de parcă le-am avea doar în Europa pentru că, până la urmă, mulți canadieni au exact aceleași valori, la fel ca mulți americani liberali. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să apărăm aceste valori acasă, în propriile noastre țări și în interiorul Uniunii Europene.
Ce valori puteți menționa?
Cred că trebuie să începem cu demnitatea umană și libertatea, justiția, o variantă a egalității, ideal realizate într-o democrație. De fapt, valorile care sunt rezumate în articolul doi din Tratatul Uniunii Europene.
Dar nu facem o treabă foarte bună în a le implementa, chiar în interiorul Uniunii Europene dacă mă uit la țări precum Ungaria astăzi.
Ați trăit atât în Berlinul de Est, cât și în Berlinul de Vest înainte de 89. Ce ne puteți spune despre țările din Est și care sunt rolul și viitorul lor în Uniunea Europeană?
Acum alcătuiesc probabil cel mai mare grup de țări din Uniunea Europeană, în timpul războiului din Ucraina au fost incredibil de importante, sunt pe linia frontului. Dar nu cred că întregul centru al UE s-a deplasat spre est, după cum se spune adesea. Adevărul este că cele mai mari economii se află încă în Europa de Vest și de Nord, iar în chestiunile cheie tot ele decid.
Deci, ceea ce trebuie să vedem sunt coaliții strategice între țările din Europa Centrală și de Est și pe de altă parte alte puteri europene majore. De exemplu pentru a decide cu privire la extinderea către est, pentru a include o țară precum Ucraina, e nevoie atât de Europa Centrală și de Est, cât și de Germania, avem nevoie de dialog pentru ca acest lucru să se întâmple.
Și asta va crește rolul unor țări precum România care are graniță cu Ucraina?
Evident și permiteți-mi să spun un lucru foarte important, care este evident în contextul n care Ucraina este cea mai mare provocare a momentului. Acela că trebuie să fim siguri că Moldova rămâne independentă și în siguranță. Sincer, dacă nu putem, ca Uniune Europeană, ca și Europa în ansamblu, să asigurăm viitorul Moldovei, atunci chiar nu stiu ce putem face! Deci cred că trebuie să acordăm multă atenție aici și României, care cred că are un rol deosebit de important.
V-ați schimbat optica față de UE, după Brexit, ca cetățean britanic? Care este relația dvs cu Europa după Brexit?
Exact la fel ca înainte, doar că mai puternică! Așa că rămân la fel de pasionat european! Apoi experiențele mele formative au fost în Europa Centrală și de Est, nu în Marea Britanie... în același timp, știți că, evident, vreau să văd Marea Britanie apropiindu-se din nou de Uniunea Europeană, dar va fi un parcurs lent. O călătorie înapoi lentă și istovitoare, care începe deja cu o îndepărtare de un kilometru în spatele locului în care ne aflam acum șapte ani.
Ultima întrebare este despre dvs ca jurnalist. Care considerați că este viitorul jurnalismului, vedeți vreo piedică sau vreo schimbare a rolului jurnaliștilor? Devin ei lobbyști, se îndreaptă către există un rol mai individual. Acum, odată cu dezvoltarea rețelelor sociale, individualismul crește și printre jurnaliști..
Folosesc substats newsletter, prin care sunt în contact direct cu cititorii. Cu 10 ani în urmă, am fi spus că cel mai mare pericol pentru jurnalism este internetul, deoarece distruge un model de afaceri. Azi se dovedește că, dimpotrivă, am găsit un model de afaceri pentru jurnalismul online.
Însă acum avem un pericol mare care se apropie, e vorba despre AI, inteligența artificială, care se dezvoltă atât de rapid încât în câteva luni am putea avea dificultăți să distingem ceea ce a fost inventat de Ai și ceea ce este de fapt jurnalism real!
Mulțumesc!
Nessun commento:
Posta un commento