giovedì 14 marzo 2024

Proiect gratuit dedicat antreprenorilor români din Italia, Rozoom Press e partener media

Lansarea Proiectului "Start-Up Your Idea" la Ambasada României din Italia, pentru încurajarea antreprenoriatului românesc în Italia



Rozoom Press este Partener media

La data de 15 martie 2024 va avea loc la Roma, la Ambasada României din Italia, lansarea proiectului "Start-Up Your Idea", un program inovativ de mentorat dedicat unui număr de 17 antreprenori sau aspiranți antreprenori români rezidenți în Italia. Proiectul, realizat de GRASP (Global Romanian Society for Your Professionals) cu Patronajul Ambasadei României în Italia, reprezintă o oportunitate unică pentru antreprenorii români dornici să își înceapă sau să își extindă afacerile în contextul italian.

Context: Antreprenoriatul românesc în Italia

Românii constituie cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia, cu 1.081.836 de prezențe. Potrivit IDOS, lucrătorii români contribuie anual cu cel puțin 2% la PIB-ul italian. De asemenea, antreprenorii români reprezintă o resursă importantă pentru Italia. În 2020, numărul antreprenorilor născuți în România a fost 50.230, dintre care 30.426 cu activități în sectorul construcțiilor. Urmează, ca pondere, activitățile legate de servicii (unde sectorul comerțului este prevalent, alături de servicii ca agenții de călătorie, servicii pentru întreprinderi, cazare și restaurație, precum și asistență personală), agricultură și industria manufacturieră. Se evidențiază rolul în creștere constantă al femeilor, un antreprenor român din patru este femeie. (Sursa: IDOS).

Ce este Start-Up Your Idea?

Start-Up Your Idea, un proiect ajuns la a cincea ediție, dar lansat pentru prima dată în Italia, este o experiență de 3 zile, în timpul căreia 4 mentori de elită, CEO și CFO români cu o vastă experiență atât în România, cât și în Italia, vor contribui la lansarea sau extinderea activității a 13 întreprinderi mici și mijlocii (IMM) fondate de cetățeni români în Italia.

Mentorii

Mentorii excepționali care îi vor ghida pe participanți în acest parcurs sunt: Dragoș Chivu, Director General Digi Italia,Liviu Sima, Președinte Executiv IT Genetics România, Adela Vlad, Fondatoare a platformei "Mentor for Success", și Tudor Ilie, Fondator al unor companii precum Dacia Plant și DVR Pharm. Echipa de mentori, formată din experți în domeniul antreprenoriatului și financiar, îi va ghida pe participanți printr-un program intensiv de formare, oferindu-le sfaturi practice și suport personalizat pentru succesul afacerilor lor.



Participanții

Participanții, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, provenind din diferite regiuni ale Italiei și cu experiențe profesionale diverse, aduc cu ei un bagaj cultural și profesional bogat, demonstrând gradul înalt de integrare și valoarea comunității românești din Italia. Ideile lor antreprenoriale, prezentate și în cadrul lansării proiectului, acoperă domenii precum tehnologia, inovația, comerțul și serviciile.

Obiectivele

Start-Up Your Idea își propune să promoveze spiritul antreprenorial al românilor din Italia, să educe, să testeze, să ofere mentorat, să creeze o rețea și să dezvolte strategii pentru participanți, pentru a-i apropia cât mai mult de realizarea proiectelor lor.

Programul

Programul include o fază inițială de testare a ideii, prezentarea ideii în fața mentorilor și în cele din urmă construirea și dezvoltarea proiectului. Participanții vor putea dezvolta instrumentele necesare pentru transformarea ideilor lor în realități antreprenoriale de succes.

Agenda de vineri, 15 martie

Cu ocazia lansării oficiale în după-amiaza de vineri, vor fi prezentate discursuri instituționale din partea Ambasadei României în Italia. De asemenea, Antonio Ricci, vicepreședinte al Institutului de Cercetare IDOS, va prezenta o imagine statistică a fenomenului antreprenorial românesc din Italia.

GRASP și GRASP Milano

Fondată în 2008, GRASP este o rețea de profesioniști care trăiesc în special în străinătate și doresc să contribuie activ la dezvoltarea României. Are membri activi în 15 țări. GRASP Milano a fost fondată în mai 2019 la Milano. Are peste 35 de voluntari activi și peste 350 de membri în rețea. A dezvoltat 12 proiecte finalizate, cum ar fi: sprijin pentru dezvoltarea personală și profesională pentru peste 100 de elevi și studenți, cerc de donatori, burse de excelență, concursuri de desene și eseuri, împreună cu multe activități educaționale și culturale pentru copii și peste 30 de workshop-uri gratuite oferite de profesioniști din diferite domenii. Are 3 proiecte în desfășurare: Mentorat pentru Succes '23-'24, Harta Afacerilor Românești Italia, Start-Up Your Idea (Roma). Prezentă în Roma din 2022.

Cu ocazia lansării proiectului, participanții vor primi cadou exemplare (în format fizic și digital) ale volumelor statistice “Rădăcini la jumătate - 30 de ani de imigrație românească în Italia" și “Raportul Imigrație și Antreprenoriat 2023" (IDOS).

Partenerii și Sponsorii Proiectului:

Parteneri: Mastercard, Eurovasilas

Susținători: Western Union, Victory Edilizia

Partener Media: RoZoom Press

Urmărește-ne pe: Start-Up Your Idea și GRASP Milano (Facebook, Instagram, LinkedIn)

Nessun commento:

Posta un commento