mercoledì 31 agosto 2022

Limba română, sărbătorită în Italia printr-un concurs cu premii, o campanie de donație de cărți și un Concert folk

 30 de concurenți din toată Italia, peste 800 de volume în limba română destinate comunității din Peninsulă, 6 zile de sărbătoare - iată doar câteva detalii ale evenimentului „Zilele Limbii Române” - prima ediție, care s-a încheiat duminică, 28 august 2022 la Villa Fornarola de la porțile Romei, cu un concert folk de excepție, susținut de artiști români și italieni.

Manifestația, organizată la inițiativa Asociației Villaggio Romeno (Satul Românesc) din Pavona s-a bucurat de prezența exponenților instituțiilor diplomatice, ecleziastice, culturale și de învățământ din ambele țări. Artiști și poeți români și italieni, alături de un public călduros, s-au reunit „sub cupola limbii române, în Cetatea eternă”. RoZoom Press, partener media al evenimentului, a fost reprezentant de Miruna Căjvăneanu. 



Concurs cu premii

„Zilele Limbii Române” au fost marcate astfel de un Concurs online cu premii, intitulat „Ce înseamnă pentru mine limba română”. La categoria Texte / Adulți, câștigătoare a fost desemnată poeta Lăcrămioara Maricica Niță, de la Roma. La categoria Juniori, au fost desemnați doi câștigători: la Secțiunea „Desen” Kevin, un băiat român de 5 ani și Alexandru Stănilă, la Secțiunea „Texte”. 

Iată și mesajul care a fost premiat la categoria „Adulți”, cel mai apreciat răspuns la întrebarea „Ce înseamnă pentru mine limba română?”



„Pentru cine locuiește departe de țară, Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare zi; atunci când îți faci rugăciunea de dimineață, când îți mângâi copilul, când îi povestești despre bunici și locurile natale sau chiar și atunci când pe masă îi așezi o farfurie cu mâncare tradițională, făcută după rețeta mamei sau a bunicii.

Ziua Limbii Române o sărbătorim de fiecare dată când deschidem o carte scrisă în dulcele grai românesc. Limba Română poți doar să o iubești, indiferent de locul unde te afli. Departe de țara ta, îți faci casă din Limba Română!”

Proiectul „Limba română… dintr-o carte”



De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost demarată o acțiune de promovare a literaturii și lecturii în limba română, printr-o campanie de donații de cărți destinată elevilor și familiilor de români din zona Roma / Lazio. Campania, care se va desfășura pe parcursul următoarelor luni, a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și se intitulează „Limba română… dintr-o carte”. Opt instituții de învățământ din județul Mureș, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean, au donat un fond impresionant de carte comunității de români din Lazio. E vorba de peste 800 de volume în limba română (manuale, dicționare, cărți de literatură clasică românească și internațională pentru adulți și copii). 

Concert folk cu Evandro Rossetti (Cenaclul Flacăra)




Punctul culminant al Zilelor Limbii Române a fost Concertul folk de duminică seara, însoțit de momente literare și ceremonia de premiere a Concursului. Formația Emisfera, alcătuită din artiști din Italia, a interpretat șlagăre cu care a crescut o întreagă generație de români, precum „Rugă pentru părinți” sau „Andri Popa”. 

Oaspeți de excepție au fost Evandro și Luca Rossetti, italieni îndrăgostiți de România, care au emoționat publicul cu melodii din repertoriul propriu și din repertoriul Cenaclului Flacăra.

Evandro Rossetti, născut la Roma, medic stomatolog de profesie, are o legătură foarte puternică cu România: mama sa, Maria, a fost originară din București.

Evandro Rossetti a trăit în România în anii ’70 și a fost unul din primii membri ai Cenaclului „Flacăra”. Este co-autor al celebrului cântec „Cosma Răcoare”, care a revoluționat muzica folk românească. În 2010 a lansat albumul „Cosma Răcoare... și Alte Povestiri”. Colaborează pe plan artistic cu fiul său, Luca (vocal/ chitară), care i-a moștenit talentul si dragostea pentru România.

Momentele literare, prezentate de scriitorul Valeriu Barbu, au fost pregătite de Cenaclul de la Roma. Au recitat poezii despre limba română și creații proprii: scriitoarele Lăcrămioara Maricica Niță și Camelia Morda Baciu și două reprezentante ale noii generații, Irina Mitrof și Theodora Șurubaru. Prezentatoarea spectacolului a fost Lucia Ileana Pop, profesor de limba română în Italia. Un moment inedit a fost  incursiunea explicativă legată de prezența dacilor pe teritoriul localității Albano, prezentată de Roberto Alessandrini, de la grupul de evocare istorică Legio II Parthica Severiana Albana. 






„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au participat la eveniment și în mod special reprezentanților asociațiilor de români prezenți, prietenilor și susținătorilor din Italia și România”, a declarat Luciana Ludușan, organizator al manifestației. 

Spectacolul s-a bucurat de prezența Marianei Olteanu, consul la Consulatul General al României la Roma, care a transmis și salutul ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, a preotului paroh Daniel Șurubaru în reprezentanța Episcopiei Ortodoxe a României din Italia, a inspectorului școlar general al Județului Mureș, prof. dr. Sabin Gavril Pășcan și a directorului Școlii Gimnaziale „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș, prof. Dana Maria Bendriș.  Prof. Pășcan a felicitat și a mulțumit organizatorilor pentru inițiativă și a acordat Lucianei Ludușan o diplomă de merit din partea Inspectoratului Școlar Județean Mureș. 

În cadrul ceremoniei de premiere, au mai fost acordate trei diplome pentru promovarea limbii române în Italia și din partea Asociației Europaeus: Elena Postelnicu (Radio România Actualități), Lăcrămioara Niță (proiectul „Te provoc la o carte”) și Luciana Ludușan (Asociația Villaggio Romeno).

Prima ediție a evenimentului „Zilele Limbii Române” este o inițiativă a Asociației italo române „Villaggio Romeno”, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și „Cenaclul de la Roma”. 

Parteneri Media: Rotalianul, Vocativ Plus, RoZoom Press. 

Foto: Antonio Mele PH

Nessun commento:

Posta un commento