venerdì 11 luglio 2025

„La Nuvola” – Ucraina dincolo de război. De ce se poate investi într-o țară aflată în conflict


de Miruna Cajvaneanu (Roma, 11 iulie 2025)


La Roma, în mijlocul celebrului cartier EUR, în clădirea futuristă „La Nuvola” (Norul) s-a încheiat azi Ukraine Recovery Conference, a patra conferință anuală dedicată Ucrainei, după invazia brutală din partea Rusiei. 

A fost un "nor: de energie politică, economică și diplomatică, un eveniment care a depășit simpla solidaritate și intră într-o nouă etapă, aceea a unei investiții strategice asumate și concrete într-un viitor european comun.

Ucraina nu așteaptă sfârșitul războiului – reconstruiește deja, au subliniat de mai multe ori oficialii care au luat cuvântul, începând cu ministrul de externe Tajani. Când o țară aflată în război atrage peste 5000 de participanți, 100 de delegații internaționale, 2000 de companii – dintre care 500 italiene – și unde se semnează peste 200 de acorduri în valoare de 10 miliarde de euro, nu mai vorbim doar de speranță, ci de planificare și investiții orientate către câștig, într-o optică win win. Ucraina se poziționează nu ca o victimă, ci ca un actor activ în reconstrucția propriei economii și în reconfigurarea arhitecturii de securitate și dezvoltare a Europei, o demonstrează fiecare privire din ochii participanților, de la președinte până la reprezentanții consiliilor regionale sau firmelor. 

Infrastructură, energie, industrie, servicii – toate aceste sectoare sunt deja pregătite să absoarbă capital, know-how și tehnologii. Municipiile și regiunile ucrainene prezente la Roma, alături de companii private și publice, vin cu proiecte concrete, viziune și parteneriate bilaterale în derulare.

Investiția în Ucraina: risc sau oportunitate, se pot întreba unii. Desigur, nu putem ignora contextul: un conflict încă în desfășurare, un peisaj de securitate volatil, un viitor geopolitic încă nescris. Dar tocmai în acest contrast – între riscuri reale și oportunități excepționale – se conturează pariul strategic al multor state și companii.

Giorgia Meloni a spus-o clar, iar Italia e prima care acționează: „Investiți fără teamă. Nu e un joc de noroc, ci o investiție în pace, securitate și viitorul Europei”. Iar Ursula von der Leyen a anunțat "cel mai mare fond de reconstrucție la nivel global – *European Flagship Fund for the Reconstruction– care va mobiliza sute de milioane de euro până în 2026, cu un capital inițial de 220 de milioane de euro și o țintă de 500 de milioane". 

De ce se poate investi într-o țară aflată în război? Zelensky a amintit planul Marshall și beneficiile pentru un occident abia ieșit din cel mai crunt război mondial.  A arătat orizontul de oportunități, dar nu dintr-o poziție subalternă, ci de încurajare și deschidere a unei piețe cu potențial pentru parteneri privilegiați, care au fost alături de Ucraina la greu.  Reziliența e deja demonstrată, Ucraina continuă să funcționeze: instituțiile, administrațiile locale, companiile sunt active și flexibile. Am vorbit cu antreprenori care sunt pe piață de peste 20 de ani, au dezvoltat propria rețea și producție în ciuda războiului și au avantaje competitive și perspective internaționale. 


"Infrastructura" legislativă și economică e în curs de modernizare, reformele accelerează în acord cu cerințele europene. Aderarea la UE nu mai este o ipoteză, ci un proces în curs. În cursul unui panel a fost anunțat de exemplu că Ucraina va intra în programul european Roaming.

Capitalul internațional este protejat prin parteneriate multilaterale: Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții, guverne precum cele ale Italiei, Germaniei, Franței, Poloniei. La care, spun Meloni și Zelensky, se pot alătura cei care vor dori. 


Mai e avantajul primului venit: companiile care intră acum pe piață au șansa de a deveni actori-cheie în sectoare strategice precum reconstrucția energetică, digitalizarea, infrastructura de transport, educația. Nu pe ultimul loc este și sectorul cultural, cu un patrimoniu care necesită investiții pentru reconstrucții. Ucraina e o țară cu un potențial economic semnificativ: resurse naturale, forță de muncă calificată, poziție geostrategică.

La Nuvola: un tren care trece acum

Atmosfera la Roma nu a fost una (doar) solemnă, ci dinamică. S-a vorbit ucraineană, italiană, engleză, dar erau prezenți și delegații din Asia interesate. Se semnează acorduri, se discută viitoare summituri. 

Prezența unor standuri naționale (Polonia, Danemarca), panelurile în paralel, bilateralalele intense, programul decalat de volumul de agendă – toate arată că nu e vorba de o conferință simbolică, ci de un hub real de construcție de viitor. Iar unele țări sunt mai orientate și mai proactive decât altele.

Da, în Ucraina e război. Încă. Și se simte chiar și la Roma, prin elicopterele care survolează clădirea, prin securitatea sporită din jurul delegației ucrainene. Dar dincolo de contextul presant, se profilează clar un alt orizont: cel al reconstrucției inteligente, cooperării europene, al investiției în pace. Imposibil însă să nu existe și acorduri cu privire la infrastructură de apărare, colaborări și memorandumuri cu caracter militar. 

Dar, dacă acum patru ani se punea accentul pe aspectul umanitar și militar, acum bazele pentru o platformă de parteneriat economic, strategic și politic sunt mult mai evidente. Toți vor să lase războiul în trecut, să se vorbească cât mai curând despre o pace adevărată și de durată. 

Iar „La Nuvola”, simbol arhitectural al modernității italiene, devine metafora perfectă a unui viitor car epoate fi construit împreună.









Nessun commento:

Posta un commento