venerdì 5 luglio 2024

Trei săli pline cu români din diaspora, la Roma, Milano și Bologna, veniți la spectacolul Aplauze pentru poet pe scena...în Italia, susținut de actorii Mihai Mălaimare și Emilia Popescu


Îndrăgiții actori
 Emilia Popescu și Mihai Mălaimare au susținut un turneu de mare succes cu spectacolul Aplauze pentru poet pe scenă… în Italiala Roma (luni, 1 iulie), Milano (marți, 2 iulie) și Bologna (miercuri, 3 iulie), prin care au dus poezia românească în mijlocul celei mai mari comunități de români din afara ţării.

Mi-ați încălzit inima cu poeziile recitate și vă mulțumesc frumos!” spunea o româncă, de 15 ani stabilită la Imola, venită la Bologna pentru a o vedea și asculta pe Emilia Popescu.

La Milano, o familie a venit de la Torino special pentru a asculta poezia românească rostită de cei doi actori: ”Am venit să îl auzim pe Topârceanu așa cum l-am învățat noi la școală. Acum plâng pentru că mi-am amintit și de tinereța mea, și de toți prietenii de acasă. Le mulțumesc artiștilor care au făcut posibil acest lucru.”

Actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, care pur și simplu au fost luați în brațe la finalul fiecărui spectacol, au recitat poezii din Lucian Blaga, Nichita Stănescu, George Topârceanu, Marin Sorescu, Ion Minulescu și Emil Brumaru. Talentatul pianist Cătălin Răducanu a creat o ambianță muzicală care a completat perfect atmosfera de reverie și introspecție, transportând publicul într-o călătorie sonoră de ”acasă”, iar violonista Ioana Tudor a punctat cu două momente muzicale aplaudate îndelung de public. Spectacolul a fost completat de scurte secvențe video cu alți mari actori români recitând.

Cât de bine este conceput acest spectacol, cu momentele de poezie ale celor doi mari actori, însoțite de improvizțiile pianistului și cu cele două puncte de mare virtuozitate ale violonistei. M-am bucurat să îi văd video și pe Ștefan Bănică, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, Victor Rebengiuc sau pe regretatul Ion Caramitru. Sunt plin de recunoștință.” spunea un alt român venit la sediul Ambasadei României în Italia.

Cele trei reprezentații ale spectacolului au avut săli pline și au creat multă emoție. Aplauzele prelungite și entuziasmul din sală au demonstrat cât de mult înseamnă aceste momente pentru comunitatea românească din Italia.

Realizat de asociaţia culturală The Culture Club, Aplauze pentru poet pe scenă... în Italia este un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și are rolul de a promova imaginea României și a culturii române peste hotare. Este un proiect inedit conceput special pentru comunitățile de români din această țară, cu misiunea de a facilita schimbul de idei în domeniul culturii şi cunoaşterea patrimoniului cultural românesc, promovarea personalităţilor culturii române și creșterea vizibilității culturii române pe pieţele internaţionale.Conceptul video este semnat de Virgil Oprina, iar regia muzicală, de Oltea Şerban-Pârâu. Proiectul a pornit de la o idee ce îi aparține lui Ovidiu Miculescu, care semnează şi regia artistică a evenimentului: Suntem convinși că Aplauze pentru Poetreprezintă un act de restituire a valorii clasicilor poeziei noastre și a contribuției lor la patrimoniul culturii noastre naționale și totodată un model educativ adresat celor tineri sau celor aflați departe de casă.” (Ovidiu Miculescu)


ITINERAR:

Luni, 1 iulie, ora 20:00 - Ambasada României la Roma

Marți, 2 iulie, ora 19:00 - Biblioteca Calvairate, Milano

Miercuri, 3 iulie, ora 19:30 - Hotel I Portici, Bologna


Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Sub patronajul: Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino

Cu sprijinul: Consulatul General al României la Bologna și Consulatul General al României la Milano

Transportator oficial: TAROM

Parteneri culturali: ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București, Centru Național de Artă Tinerimea Română, Associazione culturale rumeno-italiana Pro Patria, Centro Culturale Italo Romeno, Pro Contemporania

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de Carte, Webcultura.

Nessun commento:

Posta un commento