sabato 8 giugno 2024

Info utile Alegeri Europarlamentare in Italia


 La data de 9 iunie 2024, vor avea loc alegerile pentru reprezentanții României în Parlamentul European.

Lista secțiilor de votare organizate în Italia și Malta la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 poate fi consultată aicihttps://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/lista_italia_%C8%99i_malta_-_parlament_european_9_iunie_2024.pdf

Coordonatele GPS ale secțiilor de votare organizate în Italia și Malta pot fi consultate accesând harta interactivă de aici: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=41.922462672647164%2C12.182185396720445&z=6&mid=1oqfX5wu1rG5XBcfsEjAfjpd49mGELuU

Cetățenii români vor avea posibilitatea să își exercite dreptul de vot în cele 150 de secții de votare înființate în Italia și o secție în Malta, organizate de Ambasada și oficiile consulare ale României. 

Mai jos, regăsiți o serie de informații utile privind desfășurarea procesului electoral:

Informații generale:

- Fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Votul este universal, secret, direct, egal și liber exprimat.

- Votarea se va desfășura în data de 9 iunie 2024, între orele 07.00-22.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pot să-și exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (ora locală), în condițiile legii.

- La secțiile de votare organizate în străinătate puteți vota în data de 9 iunie 2024 doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. În străinătate, cetățenii români nu își vor putea exercita dreptul de vot pentru alegerile locale care vor avea loc în aceeași zi în România.

- Potrivit prevederilor legale, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024, nu se poate vota prin corespondență.

 

Cine are drept de vot?

- Au drept de vot toți cetățenii români cu vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv și care nu au drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă sau care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România. Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua votării, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

- Dacă v-ați înscris în lista electorală pentru a-i alege pe membrii din Italia sau Malta în Parlamentul European, puteți vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dați o declarație potrivit căreia nu v-ați exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii din Italia sau Malta în Parlamentul European. Votul multiplu se pedepsește conform legilor în vigoare.

 

Sunt turist, pot vota în Italia sau în Malta?

- Da, au drept de vot toți cetățenii români peste 18 ani, indiferent de rezidența sau domiciliul acestora, inclusiv cei aflați în vacanță în străinătate, cu condiția să dețină un document de identitate românesc valabil.

 

La secțiile de votare organizate  în străinătate, cetățenii români cu drept de vot vor putea vota în baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

 

  • cartea de identitate; 
  • cartea electronică de identitate; 
  • cartea de identitate provizorie; 
  • buletinul de identitate; 
  • paşaportul simplu; 
  • paşaportul simplu electronic; 
  • paşaportul simplu temporar; 
  • paşaportul diplomatic; 
  • paşaportul diplomatic electronic; 
  • paşaportul de serviciu; 
  • paşaportul de serviciu electronic; 
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu se utilizează cărțile de alegător și nu este permisă votarea cu titlul de călătorie.

Reamintim tuturor cetățenilor români, ale căror documente de identitate emise de statul român au expirat, să se programeze și să se prezinte la sediile oficiilor consulare pentru a obține în timp util acte de identitate valabile.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, semnalează tentativele de vot ilegal, facilitează exercitarea dreptului de vot, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale și furnizează Biroului Electoral Central date statistice privind prezența la vot. 

SIMPV semnalează în timp real dacă persoana care se prezintă la secția de votare a votat la o altă secție, dacă este pusă sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă este condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. 

La prezentarea actului de identitate în secția de votare, înainte de a vota, un operator de calculator va introduce CNP-ul dumneavoastră într-o aplicație informatică sigură și protejată, în vederea asigurării unui proces electoral corect.

 

Informații suplimentare/link-uri utile:

-Ghidul alegătorului: 

https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/ghidu...

- Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024:

https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/2024.03.2...

- Secțiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de pe site-ul MAE: https://www.mae.ro/node/64179

- Site-ul Autorității Electorale Permanente: https://www.roaep.ro/

- Secțiunea dedicată de pe site-ul Biroului Electoral Central: https://europarlamentare2024.bec.ro/

https://elections.europa.eu/ro/

 

Nessun commento:

Posta un commento