mercoledì 22 marzo 2023

Ziua Francofoniei, sărbătorită la Roma pe note de Jazz, cu Emy Drăgoi Quartet


Marți, 21 martie, a avut loc, la Roma, concertul de jazz „SWING DE PARIS. De la Edith Piaf la Maria Tănase”, susținut de EMY DRĂGOI QUARTET – Emy Drăgoi (acordeon), Samy Daussat (chitară), Alessia și Bianca Drăgoi (vioară). 

Evenimentul, organizat de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania, în parteneriat cu Institutul Francez din Roma, Institutul Francez  și Accademia di Francia din Roma, a marcat celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei 2023 și aniversării a 30 de ani de la aderarea României la OIF – Organizația Internațională a Francofoniei. În introducerea spectacolului, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a vorbit despre legăturile strânse dintre Franța și România, despre valorile francofoniei, dar și despre delicatul context european actual, caracterizat de criza din Ucraina. 

După concert, Emy Drăgoi a acordat un interviu pentru RoZooom Press, partener media al evenimentului:

"A fost o seară deosebită, pentru care vreau să mulțumesc organizatorilor, Ambasadei, Institutului Francez, Accademiei / Institutul Cultural Român. 

Am locuit în Franța 20 de ani și mi-a făcut mare plăcere să simt din nou atmosfera și emoțiile pe care le trăiam cu publicul francez! S-a scris o istorie frumoasă, când am fost în Franța. În anul 2005 am fost ales cel mai bun acordeonist, iar pentru un instrumentist, acest lucru este apogeul carierei sale. În ceea ce privește concertul de azi, vreau să vă spun că oamenii din Italia, și românii de aici sunt atât de frumoși, încât, dacă aș pleca din România și m-aș stabili aici, m-aș simți, datorită lor, ca acasă.  România suntem noi!"

Rozoom Press: Am văzut, în timpul concertului, simbolic vorbind, o trecere a ștafetei către generația tânără. Fiicele dumneavoastră, Alessia și Bianca, au avut o performanță de mare virtuozitate la vioară și pe scenă se vede o complicitate artistică deosebită, vă înțelegeți din priviri!

"Da, cu timpul, noi facem un pas înapoi și le lăsăm să meargă ele înainte. Pentru ele muncesc, ca tată, ca artist. Ele sunt comorile mele, sunt ochii mei. Dacă vor continua pe urmele mele, eu le ajut, cu Dumnezeu înainte. Acum, au interpretat cu mine jazz, dar ele au o formare de muzică clasică, sunt printre primele trei la Olimpiadă, în România".

Alături de Emy Drăgoi, pe scenă a urcat și cunoscutul chitarist de jazz Samy Daussat, unul din cei mai buni interpreți de jazz manouche. 

"M-am bucurat să cânt din nou alături de prietenul Emy Drăgoi și de fiicele sale, pe care le cunosc de când erau mici. Publicul a fost foarte cald, a apreciat toate melodiile! Din concert nu au lipsit momentele de improvizație, care au fost și cele care mi-au plăcut cel mai mult. Îmi place foarte mult România, îmi plac românii și îi salut cu această ocazie!" ne-a declarat Samy Daussat (video integral mai jos). 

Spectacolul s-a bucurat de succes, sala a fost plină, iar publicul, provenind din mai multe țări francofone, a aplaudat artiștii la scenă deschisă. 

Mai multe impresii de la spectacol, consemnate de Miruna Cajvaneanu AICI.

Nessun commento:

Posta un commento