mercoledì 11 gennaio 2023

VIDEO / Vlad Țepeș: Istorie și cinema - Dezbatere cu Daniel Nuță, Radu Micu, Florin Hasan, Andrei Pogăciaș și prof. Mihai Maci


Pe 7 ianuarie 2023 RoZoom Press a găzduit emisiunea "Vlad Țepeș / Istorie și Cinema", având ca temă Sezonul 2 al serialului „Rise of Empires: Ottoman". 


Serialul prezintă o versiune inedită a domnitorului Vlad Țepeș în lupta sa cu sultanul Mahomed Cuceritorul. A debutat ca cel mai vizionat serial pe Netflix România din 2023 și urcă deja în topurile Netflix din întreaga lume.
Succesul înregistrat de serial a împărțit, ba chiar inflamat, opinia publică din România. Cine a fost Vlad Țepeș? Cât de fidel sunt redate episoadele povestite în serial? În ce măsură ne cunoaștem istoria? Care e diferența între narativa istorică și cea cinematografică?
La întrebările de mai sus, și la multe altele, am încercat să răspundem împreună cu cei cinciinvitați speciali ai emisiunii, printre care și cei patru protagoniști ai serialului de succes Netflix:
DANIEL NUȚĂ, actor și producător, l-a interpretat pe Vlad Țepeș în serialul Rise of Empires. Absolvent U.N.A.T.C București, secția Actorie, promoția 2015, a jucat în piese de teatru, seriale și filme românești și producții internaționale. Fost sportiv de full contact, a ajutat și demarat mai multe campanii de binefacere.
RADU MICU, actor, producător. Originar din Iași, a absolvit U.N.A.T.C București. A jucat în piese de teatru, seriale și filme românești, producții marca BBC, precum și în filme independente și hollywoodiene.
Dr. MIHAI FLORIN HASAN doctor în istorie, absolvent al Școlii Doctorale a Universității Babeș-Bolyai cu o teză dedicată infractorilor din Transilvania în secolele XIV - XVI. Domenii de interes: elitele și genealogiile nobiliare, sistemul juridic din Ungaria Medievală.
Dr. ANDREI POGĂCIAȘ istoric militar, cercetător, traducător. A studiat Dreptul, apoi Istoria și Relațiile Internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Are un MBA în Managementul Conflictelor și Crizelor și un doctorat despre războaiele din secolul al XVIII-lea dintre Austria, Rusia și Turcia.

Prof. MIHAI MACI, lector la Universitatea din Oradea. Studii de licență, de masterat și de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Preocupări inițiale legate de Simone Weil, apoi de Heidegger și de relațiile acestuia cu istoria și cu teologia. Domeniile sale de interes vizează în particular filosofia contemporană și mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei.

Din echipa Rozoom Press au fost prezenți: Miruna Cajvaneanu(moderator), Ciprian Apetrei, Alina Harja, Gelu Vlașin.

Puteți urmări mai jos integral emisiunea:




Nessun commento:

Posta un commento