sabato 13 marzo 2021

EXCLUSIV:Video Interviu cu Maria Teresa Baldini, deputata italiană care cere vaccinarea urgentă și prioritară a îngrijitoarelor: "Fac o meserie cu risc sporit"

(Roma, 13 martie 2021)În Italia există 2 milioane de “lucrători casnici” (lavoratori domestici), cum ar fi îngrijitoarele - asa numite badanti, bonele sau menajerele - persoanele care fac curățenie la ore. Majoritatea sunt femei, în principal românce, ucrainence, filipineze: categorii care își desfășoară activitatea în case private, în strâns contact cu familiile. Doar 859.000 dintre ele sunt angajate cu acte în regulă (INPS, 2018). 53% lucrează la curățenie, 47% îngrijesc bătrâni, aproape 24 de ore din 24. Este o meserie care nu poate fi desfășurată în telemuncă. Dimpotrivă, are mai mult caracteristicile unei activități din sectorul sănătății, dacă luăm în considerare distanța apropiată necesară pentru a asista, chiar medical, persoanele fragile, cum ar fi persoanele în vârstă. Cu toate acestea, în campania de vaccinare din Peninsulă, asistenții familiali (menajere, îngrijitoare, baby sitter), majoritatea de origine străină, nu au fost incluși în categoriile prioritare.

În ultimele săptămâni, problema urgentă a vaccinării prioritare pentru asistenții familiali a apărut și în sfera politică. Maria Teresa Baldini, deputat (Forza Italia) și chirurg, a fost primul parlamentar italian care a  purtat mască, stârnind chiar comentarii si reacții agresive. Acum, lansează un semnal de alarmă și cere noului guvern, condus de Mario Draghi, să includă badantele printre categoriile prioritare pentru vaccinare.


Într-un interviu în exclusivitate ne spune mai multe despre demersurile sale pentru vaccinarea asistenților familiali, dar face și bilanțul pandemiei, ca medic și autor al cărții  “Gura acoperită”, scrisă împreună cu jurnalistul Alessandro Poggi, având ca temă chiar epidemia de coronavirus.


Interviul video a fost realizat pe 12 martie, iar imediat după ce a fost înregistrat, Maria Teresa Baldini a făcut din nou un apel public cu privire la vaccinarea badantelor, preluat de principalele agenții de presă din Peninsulă. 


Miruna Căjvăneanu: Începând cu 22 ianuarie, ați dat alarma cu privire la o categorie uitată de autorități în contextul pandemiei: menajerele asistenții la domiciliu / badantele și babysitter. La fel ca angajații din domeniul sănătății, e vorba de persoane care intră în contact strâns cu oameni vulnerabili, cum sunt bătrânii. Dar angajații din domeniul asistenței la domiciliu nu intră prioritar la vaccinare și nu au întotdeauna șansa de a fi testați. Care este situația?


Situația pandemiei în Italia, acum, este una gravă: virusul înregistrează un alt vârf. În ceea ce privește problema asistenților familiali, am adus-o direct în atenția guvernului, printr-o interogare urgentă, dar am semnalat problema chiar înainte de 22 ianuarie, înca de anul trecut. 


Este o problemă reală, deci este nevoie de vaccinare și este nevoie de prioritate. Pentru că e vorba de oameni care lucrează în conditii de risc sporit, în structuri neprotejate, deci nu în unitățile sanitare, unde există întotdeauna măști, material steril și măsuri specifice pentru acest mediu. Astfel, îngrijitorii, persoanele asistate și familiile sunt mai expuse la infecție.


Știu și situații în care oameni infectați continuă să lucreze, pentru că nu au alternativă, nici ei, nici familiile asistate.


Acum trebuie să lucrăm la măsuri, deoarece avem o campanie de vaccinare în curs de desfășurare și, de asemenea, multe categorii considerate prioritare. Noi, din Forza Italia, suntem de partea voastră (a îngrijitoarelor, n.red.) Și facem tot posibilul, pentru că știm problema. Eu, ca medic, o cunosc apoi îndeaproape chestiunea și încerc să aduc problema în atenția Autorităților, spre soluționare


Care sunt pașii care trebuie făcuți, măsurile concrete care trebuie luate, pentru a include categoria badantelor în categoriile prioritare, acum când partidul dvs., Forza Italia, este și el la guvernare?


Primul pas este să ne asigurăm că există vaccinuri. Suntem în urmă în furnizarea de vaccinuri, aceasta este o problemă. Odată ce le vom avea, nu va exista nicio dificultate în administrarea lor: avem medici generaliști, spitale, centre de tip hub pregătite anume. Apoi, trebuie să facem o planificare reală, vaccinând persoanele care au riscul de a transmite și de a contracta virusul, deoarece o persoană bolnavă care intră în contact cu persoane fragile din punct de vedere imunologic ar trebui să se încadreze într-o categorie prioritară.


Într-un interviu recent pentru Radio Radicale, ați spus că, din păcate, au existat cazuri de persoane în vârstă care s-au îmbolnăvit (și chiar au murit) în urma contactului cu persoanele care i-au asistat. Cum ați aflat despre aceste cazuri și câte sunt?


Da, am intrat în contact cu aceste cazuri pentru că lucrez ca medic, într-un oraș ca Milano, unde atât soțul, cât și soția lucrează în familie, așa că persoane precum îngrijitoarele sau babysitter sunt esențiale pentru supraviețuirea profesională a familiilor. Nu este vina nimănui dacă virusul circulă, din fericire cei care au grijă de o persoană în vârstă sunt mai puternici. Dar există riscuri, pentru că sunt oameni care își desfășoară activitatea în orașe mari, ies în zilele libere, pot schimbă locul unde sunt cazați. Sunt familii angajatoare care fac periodic testări. Dar nu toate familiile își pot permite să testeze cine le intră în casă, nu toate au posibilitatea. La Milano un test poate costa si 120 de euro Astfel, virusul continuă să se circule, ba mai mult, se întărește.

Eu cred că voi duce la bun sfârșit propunerea mea, deoarece cred că femeile care fac această meserie sunt importante pentru Italia, sunt femei puternice, necesare pentru țara noastră, mai ales acum.


Există, de asemenea, regiuni în care testările pentru asistenții familiali sunt gratuite, poate că este o bună practică care să fie extinsă la nivel național.


Acestea sunt măsuri care au fost adoptate de unele guverne regionale, dar ar trebui extinse, deoarece virusul nu are granițe.


Ați fost primul parlamentar care a purtat masca în aulă, pe 24 februarie 2020. Toată lumea v-a privit cu suspiciune, cum vă amintiți acel moment?


Îmi amintesc bine acel moment, când am decis să pun masca și am intrat în aula Parlamentului. Sunt chirurg de ani buni, așa că am fost pe deplin responsabilă de ceea ce am făcut ca medic. Mi-am pus-o pentru că eram convinsă că este un dispozitiv medical necesar și fundamental. Atunci au exist o mulțime de reticențe, au existat și situații lipsite de respect din partea celor care au comentat. De asemenea, am fost arătată cu degetul ca si cum aș fi fost bolnavă, de către oamenii care am crezut că sunt infectată. Din păcate, când faci lucruri diferite, există întotdeauna cei care critică, dar ar trebui să-ți păstrezi mereu respectul. Din păcate, am avut dreptate și acum masca este obligatorie pentru toată lumea.


Ca medic și politician, când credeți că vom elimina definitiv folosirea măștii?


Depinde de multe lucruri, este o boală răspândită la nivel global, deci trebuie să existe o evaluare a multor factori și o acțiune comună. În Italia, cred anul viitor, cu o vaccinare în masă, dar nu va fi suficient. Pe lângă vaccinare, este nevoie să continuăm să facem teste, verificări. Știm bine în sectorul sănătății cum să gestionăm o situație după ce am reușit să o stabilizăm, până la o „curățare” completă. Se spune în Italia: medicul milos face rana să intre in cangrenă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te temi să faci alegeri decisive pentru a-l face pe pacient să se vindece.


Contează și comportamentele individuale, dar mai presus de toate cercetarea, în care îmi pun speranța. Sper că fondurile pentru cercetare vor fi fi asigurate, că vor continua și că actuala campanie de vaccinare se va încheia în curând, pentru că nu știm cât va dura această imunitate. Cred, sper, că aceasta este ultima demonstrație de forță pe care Italia trebuie să o facă, printr-o planificare corectă, bazată pe priorități, a vaccinării.



Ce părere aveți despre politicienii care protestează împotriva măștii, spunând că este o formă de „dictatură sanitară”?


Cred că nu-i respectă pe ceilalți din jur și nu știu care este impactul asupra sănătății. Nu au respect față de morți, victimele pandemiei, atât de numeroase peste tot în lume și care continuă să crească în fiecare zi. În Italia zilnic peste 380, în Brazilia peste 2000 ieri, cifre impresionante. Dacă nu am purta masca, imaginați-vă ce se poate întâmpla. Nu am cuvinte pentru a descrie aceste persoane pe lângă lipsa de respect, e vorba și de ignoranță.


Împreună cu jurnalistul Alessandro Poggi, ați scris cartea „Gura acoperită”, despre pandemie și „poveștile” ei. Pe copertă sunt ideogramele chinezești care sunt traducerea titlului, pe un fundal roșu aprins. La nivel global, geopolitic, există „câștigători” și „învinși” ai pandemiei?


În această situație nu există câștigători și învinși. Nimeni nu câștigă vreodată, mai ales când e  vorba de sănătate. Am ales acea copertă pentru a indica faptul că problema a existat acolo, a început de acolo. Dar este la fel de adevărat că China a adoptat măsuri clare, puternice și decisive, iar pandemia acolo a fost limitată, controlată. La noi în Italia am avut măsuri alternate, care mai de care.  Mască da, mască nu, cât ne-a trebuit să decidem? Acestea sunt probleme de sănătate cu reguli foarte specifice, stricte: Alessandro Poggi m-a intervievat când am fost la Montecitorio (Camera Deputatilor, n.red), în prima zi în care am pus masca. Este un jurnalist care și-a pus imediat problema și care a avut și curajul să facă acel interviu, în primul rând a înțeles problema, având și o cultură sanitară care l-a ajutat să înțeleagă. Cartea este, de asemenea, ironică, pentru a destinde puțin, dar și pentru a spune că este o problemă care afectează întreaga lume.


A fost campioană cu echipa națională italiană de baschet, iar sectorul sportiv este printre cele mai afectate. Când vor putea să se deschidă în siguranță sălile de sport? A fost corect să le închidem?


Există diferite opinii cu privire la săli de sport, inclusiv amendamente pentru a le deschide în zonele galbene. Eu personal nu văd de ce nu se pot deschide în zona galbenă, respectând regulile. Între a face mișcare cu masca și a mânca fără mască, la restaurant, cred că a doua variantă e mai riscantă. Bineinteles, în regiunile cu lockdown, din zona roșie, nu se poate recomanda deschiderea sălilor. Am obținut cupa Campionilor cu echipa de basket, făcând multe antrenamente în aer liber, chiar am amintiri cum ne antrenam în aer liber în România, adversarele noastre erau cu adevărat puternice! Deci eu recomand tuturor să facă mult sport în aer liber, evitând vestiarele, unde riscul e mare.


Nessun commento:

Posta un commento