Pagine

domenica 14 giugno 2020

VIDEO/ Discursul lui Emmanuel Macron: despre reconstrucţie, independenţă şi patriotism republican

(Ciprian Apetrei, Bretania, 14/06/2020) Un nou discurs foarte bun al președintelui Macron. Al patrulea de la începutul crizei. A reluat teme din discursurile anterioare și a subliniat promisiunile îndeplinite. Mesajul de astazi: deși a fost o dificultate neașteptată,  Statul a știut ce face și are un plan bun pentru ceea ce urmează.

Doua cuvinte cheie: reconstrucție și independenţă. Pana acum am pus sănătatea înaintea economiei, acum o vom reconstrui pe aceasta. O relansare solidara,  în armonie cu restul tarilor europene, în jurul "inimii" franco-germane. La inițiativa Franței. Și UE are nevoie de independență.

Ca de obicei, a laudat populatia. Ne-am depășit angoasa și fricile, a fost o lupta sistematică, inventiva și solidara. A avut un  gând frumos si pentru cei care au plecat în aceasta perioada și pentru familiile lor.

Ne vom regăsi notre art de vivre și notre liberté. Asta este promisiunea de astăzi.  Mereu la plural, ca de obicei discursul este impecabil construit. Ne vom întări forțele și ne vom corecta slăbiciunile.

A folosit o sintagma rar amintita, vom mobiliza patriotismul republican. Prin solidaritate și acțiuni economice ne vom regăsi independenta. Un discurs care era de neimaginat acum sase luni. De aniversarea lui Trump, s-a auzit printre rânduri La France great again.

Carantina a salvat zeci de mii de vieți. Sistemul sanitare a reacționat foarte rapid și a adus soluții foarte bune. Un punct apăsat, o parte dintre doctori au dat Statul în judecata spunând ca nu este deloc asa.

Un omagiu la adresa politiei și o respingere clara a revizuirii agresive a istoriei și a comunitarismului. Un duș rece pentru cei care agita și în Franța apele tulburi ale luptei "anti-rasiste". Nu avem statui de dărâmat și avem mare nevoie de forțele noastre de ordine, care și-au câștigat respectul nostru. Impecabil acest paragraf.

Se redeschid de mâine toate restaurantele și școlile. Peste doua săptămâni are loc turul II al alegerilor locale. Se reiau vizitele familiei la caminele de seniori.

Aproape ca am scăpat. Totul începe sa fie bine. Guvernul, Parlamentul și Consiliul științific lucrează din plin pentru noi. Avem toate motivele sa fim optimiști.  Parole du président.

Daca ar avea și o bagheta magică,  atunci ar fi pur și simplu perfect.


Nessun commento:

Posta un commento