lunedì 14 settembre 2020

Poziţia MAE cu privire la decizia ITALIEI de a prelungi carantina obligatorie pentru cei care vin din România/ Ce trebuie să facă românii care intră în Italia


Italia a decis pe 7 septembrie să prelungească restricţiile faţă de cei care se întorc din România şi din Bulgaria, deşi în ţări europene precum Spania şi Franţa cazurile de coronavirus la 100.000 de locuitori sunt cu mult mai numeroase ca în România.  Ţara noastră se află în aşa numită categoria "C" a documentului oficial al guvernului italian, care face un clasament al statelor în funcţie de accesul pe propriul teritoriu. Astfel, DOAR pentru cei care se întorc din România sau Bulgaria, până pe 7 octombrie se aplică o serie de reguli: izolare individuală, obligaţia de a comunica autorităţilor sanitare prezenţa în teritoriu şi modalitatea prin care se ajunge la destinaţia unde se va desfăşura izolarea etc. Pe 7 septembrie RoZoom Press a trimis solicitări de clarificări / întrebări  ministrului sănătăţii italian Roberto Speranza, biroului de presă al premierului Giuseppe Conte, Ambasadei României în Italia şi MAE din România.

(Miruna Cajvaneanu, RoZoom Press, Roma)


Cei care se întorc din Spania, de exemplu,  pot evita carantina dacă prezintă un test coronavirus sau dacă se supun testului in Italia (in termen de 48 de ore de la intrarea în Peninsulă).

Sute, mii de familii de români sunt vizate de prelungirea restricţiilor, având în vedere că se întorc în Italia, unde trebuie să reia munca sau şcoala. 

De ce nu se aplică şi românilor sau celor care se întorc din România posibilitatea de a evita carantina dacă prezintă sau se supun unui test? Autorităţile italiene, române, au luat în calcul sau au discutat  posibilele repercursiuni asupra unui număr atât de mare de cetăţeni? (elevi care ar putea merge la şcoală după ce au făcut testul, îngrijitoare care nu au unde să stea în carantină, angajaţi la negru sau mici antreprenori, riscul real ca unii să "evite" carantina, în lipsa unor controale etc) Ce măsuri s-au decis?

Pe 7 septembrie RoZoom Press a trimis solicitări de clarificări / întrebări  ministrului sănătăţii italian Roberto Speranza, biroului de presă al premierului Giuseppe Conte, Ambasadei României în Italia şi MAE din România.

Azi (14 septembrie) am primit următoarele răspunsuri de la Ministerul Afacerilor Externe din România

1. Care este poziția Ambasadei și Guvernului României cu privire la această prelungire: o consideră justificată sau nu și de ce?

Decizia de prelungire a măsurilor privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Italiene pentru persoanele care sosesc din Romania, adoptată prin Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri semnat la data de 7 septembrie a.c., aparține în exclusivitate autorităților italiene și se bazează pe analiza datelor epidemiologice privind evoluția pandemiei de COVID-19 în România. Această decizie trebuie privită din perspectiva principiului suveranității naționale și a priorității de a apăra și promova drepturile și interesele propriilor cetățeni, așa cum a fost și în cazul măsurilor adoptate de către autoritățile române.

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe menține în atenție cu prioritate acest subiect în dialogul cu autoritățile italiene, în vederea relaxării acestor măsuri, în cel mai scurt timp posibil.

2. Care sunt demersurile făcute pe lângă autoritățile italiene (întâlniri bilaterale, grup de lucru etc.) care au fost făcute pentru a sprijini cetățenii români care se întorc?

MAE precizează că autoritățile române au menținut un dialog constant cu partea italiană încă de la momentul introducerii acestor măsuri, la data de 24 iulie a.c. Printre demersurile întreprinse, MAE menționează întâlnirea bilaterală între ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul italian, Luigi Di Maio, în marja reuniunii în format Gymnich, care s-a desfășurat la Berlin, la 28 august a.c.; corespondența oficială a Ambasadei României la Roma cu cabinetul Prim-Ministrului italian, Ministerul italian al Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale; precum și demersurile formale și informale ale ambasadorului și ale misiunii diplomatice pe lângă autoritățile italiene competente.

3. Care sunt (dacă sunt) măsurile luate de Reprezentanța diplomatică pentru a evalua situația și lua decizii cu scopul sprijinirii cetățenilor români care se afla în situații dificile ca o consecință a prelungirii măsurilor (îngrijitoare care nu au un domiciliu unde să-și petreacă izolarea etc.)?

În ceea ce privește sprijinirea cetățenilor români sosiți din România și care nu au un domiciliu unde să-și petreacă perioada de autoizolare și supraveghere medicală, MAE precizează că acest subiect a fost abordat inclusiv în cadrul demersurilor menționate anterior, întreprinse la nivelul Ambasadei României la Roma. De asemenea, încă de la adoptarea ordonanței Ministrului Sănătății din 24 iulie a.c., misiunea diplomatică română a luat legătura cu autoritățile italiene competente pentru clarificări cu privire la regimul aplicabil persoanelor care sosesc din România.

Astfel, la momentul intrării în Italia, persoanele care provin din România sau au tranzitat România în ultimele 14 zile trebuie să informeze direcția de sănătate publică locală și să completeze o declarație pe proprie răspundere care include, printre altele, adresa la care vor petrece cele 14 zile de autoizolare și supraveghere medicală, precum și mijlocul de transport privat cu care vor ajunge la acea adresă, în cel mai scurt timp posibil

Prin urmare, cetățenii români care sosesc pe cale aeriană/terestră nu au voie să folosească transportul public în comun, în afara celui utilizat pentru a ajunge în Italia. Singura excepție permisă este cea a transportului aerian, cu condiția de a nu părăsi zona aeroportului: persoanele care ajung în Italia cu avionul se pot îmbarca apoi, fără a părăsi aeroportul, într-un alt avion către o altă destinație națională.

Pentru cazurile în care, la sosirea din România în Italia, persoanele nu se pot deplasa la adresa declarată cu un mijloc de transport privat/personal, trebuie să declare acest lucru la momentul completării declarației pe proprie răspundere, iar direcția de sănătate competentă va informa imediat Protecția Civilă Regională care, în colaborare cu Serviciul național de Protecție Civilă, va identifica modalitatea și locul de desfășurare a perioadei de autoizolare și supraveghere medicală, cheltuielile fiind acoperite exclusiv de către persoana supusă acestei măsuri. Falsul în declarație constituie infracțiune penală și se pedepsește conform legii.

În mod asemănător, pentru cei care se ocupă de îngrijirea persoanelor vulnerabile și care, la domiciliul în cauză, nu dispun de condiții corespunzătoare pentru efectuarea autoizolării, se recomandă transferul în structuri dedicate, pe cheltuială proprie. Administrațiile regionale pot oferi sprijin pentru identificarea unei structuri pentru a petrece perioada de autoizolare.

Referitor la activitatea consulară a Ambasadei României la Roma, MAE precizează că, în primele luni ale pandemiei de COVID-19, misiunea diplomatică română s-a confruntat cu un număr ridicat de solicitări de repatriere. Ulterior, după ridicarea restricțiilor de călătorie pe ruta Italia-România, relaxării măsurilor adoptate la nivel global, precum și adoptării măsurilor de obligativitate a efectuării autoizolării și supravegherii medicale pentru o perioadă de 14 zile pentru persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia, majoritatea solicitărilor adresate de către cetățenii români misiunii au vizat obținerea de informații privind măsurile adoptate de autoritățile italiene, dar și condițiile de călătorie în Italia.

În acest sens, MAE subliniază faptul că au fost înființate trei numere suplimentare de telefon pentru informații actualizate în contextul pandemiei de COVID-19, iar informațiile sunt publicate cu celeritate pe site-ul și pagina de Facebook a misiunii, precum și pe site-ul MAE, la secțiunea „Atenționări călătorie COVID-19 – Europa: http://www.mae.ro/node/51917.

MAE precizează că Ambasada României în Italia depune eforturi constante pentru a răspunde tuturor solicitărilor de informații și asistență consulară, subliniind importanța respectării măsurilor adoptate și a informării din surse oficiale, reprezentanții misiunii diplomatice menținând, totodată, un contact permanent cu autoritățile italiene centrale și locale.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că, în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, este fundamentală informarea, în prealabil, cu privire la măsurile adoptate în țara de destinație/tranzit și evaluarea oportunității efectuării anumitor deplasări care nu sunt esențiale în străinătate.


Nessun commento:

Posta un commento